"Vaalipaniikissa ja hädässä hallitus lisää sinne rahaa" – Petteri Orpo täräytti vaaliristeilyllä mielipiteensä lisäbudjettisuunnitelmasta

Politiikan sähköinen kevät käyntiin: Orpo ja Marin väittelevät 46:01
Politiikan sähköinen kevät käyntiin: Orpo ja Marin väittelevät

Orpo pitää hallituksen lisäbudjettikaavailuja muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin "vaalipaniikkina".

"Nyt on aika voittaa vaalit! Meitä ei pysäytä kukaan nyt, ei kukaan eikä mikään", julisti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Viking Gabriella -aluksen yökerhon puolueväelle.

Kokoomus lähtee vaaleihin iskulauseella "Nyt on oikea aika". Puolue on johtanut kannatuskyselyjä jo pitkään.

Kokoomus käynnisti huhtikuun eduskuntavaalien kampanjansa vaaliristeilyllä, joka kestää sunnuntaihin. Risteilylle osallistui yhteensä 1  200 ihmistä, ja tunnelma oli innostuneen iloinen.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto vitsaili omassa puheenvuorossaan risteilyn aluksi, että oli "aika hyvää symboliikkaa tänään, kun keskustaväki lähti ulos ja kokoomusväki tuli sisään". Hän viittasi siihen, että keskustan väki oli vaaliristeilyllä samalla laivalla juuri ennen kokoomusta.

–  Hyvät ystävät, näin me tulemme tekemään myös vaalikartalle tuolla ympäri laajaa, hienoa Suomenmaata. Siellä vaihdetaan se vihreä väri syvänsiniseen kokoomuksen väriin, hän sanoi.

Talouspolitiikan linjaan muutoksia

Yhtenä kokoomuksen tärkeimpänä tavoitteena on, että suunta talouspolitiikassa muuttuu.

–  Joku saattaa ajatella, että hyvinvointi syntyy velkarahasta tai sitä ylläpidetään sillä. Ei, hän on väärässä. Hyvinvointi syntyy kokoomuslaisen talouspolitiikan, työn ja yrittämisen kautta. Ei millään muulla, Orpo sanoi.

STT kysyi Orpolta, mitä mieltä hän on hallituksen lisäbudjettisuunnitelmista.

–  Isoin osa siellä ilmeisesti ovat nämä hyvinvointialueiden lisärahat. Vaalipaniikissa ja hädässä hallitus nyt lisää sinne rahaa, hän sanoi.

Orpo pitää ongelmallisena myös sitä, että hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa vasta neljä viikkoa, joten vielä on liian aikaista arvioida, miten kaikki toimii.

–  Pitäisi rauhassa katsoa, miten tämä vuosi lähtee liikkeelle ja sitten tarvittaessa lisätä rahaa.

Orpon mukaan on selvää, että ihmiset hoidetaan, mutta hän kritisoi hallitusta siitä, että hallitus ei pysty säästämään vastaavasti jostain muusta, jos sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan rahaa.

Tarpeellisia kohteita

Orpolla riittää ymmärrystä myös nuorisorikollisuuden ehkäisyyn lisäbudjettiin kaavailluilla lisärahoilla.

–  Sinällään nämä ovat tarpeellisia kohteita, mutta ongelma on se, että näitä ei ole hoidettu ajallaan asiallisesti, hän sanoi.

Hän muistuttaa, että kokoomus on puhunut hallitukselle jengiytymisestä, siihen liittyvästä rikollisuudesta ja väkivallasta pitkin hallituskautta.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoi lauantaina Verkkouutisten BenTV:ssä, että hallituksen budjetti on täynnä pandoja eli sellaisia rahoja, jotka kyllä voidaan käyttää hyvään tarkoitukseen, mutta jotka eivät ole välttämättä järkeviä, eivätkä ainakaan välttämättömiä.

Sote-rahoja jaossa satoja miljoonia

Hallituksessa sorvataan parhaillaan viimeistä lisäbudjettia, ja keskusteluissa on muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen lisärahat hyvinvointialueille. STT:n tietojen mukaan ministerien erityisavustajat ovat ainakin aiemmin neuvotelleet 250 miljoonan euron kompromissista. Ainakin SDP ja vasemmistoliitto pitivät summaa riittämättömänä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on pitänyt esillä vähintään 500 miljoonan euron tukipakettia.

Osana lisätalousarviota hallitus on päättänyt tukea myös muun muassa nuorisorikollisuutta ehkäiseviä toimia, joihin olisi STT:n tietojen mukaan soviteltu 25 miljoonaa euroa.

Katso myös: Kokoomuksen puoluesihteeri, miksi kokoomus haluaa perussuomalaisten kanssa hallitukseen?

Kokoomuksen puoluesihteeri, miksi kokoomus haluaa perussuomalaisten kanssa hallitukseen? 2:08


Lue myös:

    Uusimmat