Mainos

Uutuus-Teslan kohutut siipiovet MTV:n testissä – pääpomo otti ongelmat piikkiinsä

Teslan upouusi Model X oli hetken nähtävillä Suomessa. Kävimme kokeilemassa autoa ja erityisesti sen maailmalla kohua herättäneitä siipiovia.

Teslan katumaasturimalli Model X:n upeasta ominaisuudesta, siipiovista, on kohuttu sekä hyvässä että pahassa. Päätimme kokeilla, miten ne toimivat Suomeen tuodussa näyttelyautossa.

Saimme apua Suomen Teslan Mia Pelttarilta ja Rolf Kottelinilta, kun kokeilimme, huomaako auto matalan tilan – ja älyääkö se olla avaamatta ovia kolhien niitä "kattoon", joka tässä tapauksessa on Tesla-Rolfin pitelemä väripaletin osanen.

Otimme videolla nähtäväksi myös näytteen Model X:n ominaisuudesta, jossa se osaa sulkea ovet, kun kuljettaja painaa jarrua ja avata ovet auton kosketusnäytöltä tehtävällä napinpainalluksella.

Ainakin testikappale-Tesla osasi väistää kuvitteellista kattoa ja avasi oviaan vain hieman. Ovista mahtui kulkemaan, vaikka ne olivatkin vain osittain auki.

Kokeilemamme Suomen ensimmäinen Model X jäi myös nopeasti Suomen viimeiseksi, sillä se lähti kuvauspäivänä Tanskaan näytille.

Ensimmäiset tehdastilatut Model X:t tulevat Suomeen MTV Autot -toimituksen tietojen mukaan elokuussa.

Musk ottaa oviongelmat omaan piikkiinsä

Yhdysvalloissa on raportoitu siipiovien käytössä sattuneista haavereista. 

Siipiovien toimintaa valvotaan lukuisin sensorein, jotka havaitsevat – tai ovat ajoittain olleet havaitsematta – esteet. Niitä sijaitsee jopa keskellä ovea, pellin alla ja oven karmeissa – etteivät esimerkiksi lapsen sormet olisi vaarassa.

Keskiviikkona USA:ssa pidetyssä Teslan yhtiökokouksessa nähtiin mielenkiintoinen esiintyminen yhtiön karismaattiselta pääjohtajalta Elon Muskilta. Hän ei kieltänyt oviongelmia.

– Itseluottamuksemme on kasvanut liiaksi. Model X:n kehitystyö on ollut haastavaa. Syytän itseäni hieman ylimielisyydestä, laitoimme liikaa teknologiaa yhdellä kertaa samaan tuotteeseen, Musk kertoi Car and Driver -julkaisun mukaan.

Hänen mukaansa kyseessä on ohjelmiston ja ovien sensorien monimutkaisesta yhteistyöstä – siis ohjelmistokehityksestä – jossa Tesla ei ole onnistunut vielä täysin. Musk uskoo, että ratkaisu täydellisen toimivuuden löytymiseksi on lähellä.

Tesla on joutunut Yhdysvalloissa vastaamaan myös oikeuskanteeseen, joka liittyi Model X:n siipi- ja sivuovien toimimattomuuteen.

MTV Autot testaa Model X:n ovia heti uudelleen ja videolla nähtävää lokaatiota hankalammissa paikoissa, kun saamme auton koeajettavaksemme.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja