Mainos

Uusien autojen led-valoille täystyrmäys: Valaisevat huonosti, häikäisevät muita

Yhdysvaltalainen liikenneturvallisuusjärjestö IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) syyttää autovalmistajia siitä, että ne keskittyvät autojen ajovalojen suunnittelussa lähinnä niiden ulkonäköön ja unohtavat turvallisuusnäkökulman.

Ongelma koskee IIHS:n mukaan erityisesti yhä yleisimmiksi käyviä led-valoja, joista osasta on lähestulkoon enemmän haittaa kuin hyötyä; ne eivät valaise tietä kunnolla, mutta häikäisevät vastaantulijoita. Syynä ei ole ainoastaan huono suunnittelu, vaan monissa autoissa valojen suuntaus on pielessä jo tehtaalta lähtiessä.

Autovalmistajat ympäri maailman pyrkivät saamaan autoilleen korkeimman mahdollisen turvallisuusluokituksen niin IIHS:ltä kuin muiltakin vastaavilta tahoilta. IIHS:n korkeimpaan arvosanaan tulee yltämään tänä vuonna kuitenkin aiempaa harvempi auto, sillä tuoreen muutoksen myötä auton on saatava valoistaan arvosanaksi vähintään "kelvollinen", jotta se voi saada parhaan luokituksen.

– Ajovaloissa ei ole kyse vain siitä, miltä ne näyttävät. Ne ovat tärkeä turvavaruste, jotka toimiessaan hyvin, auttavat kuljettajia havaitsemaan vaarat aiemmin ja välttämään kolareita, IIHS:n Russ Rader sanoo.

Uudessa valotestissä on arvioitu tähän mennessä 100 autoa. Näistä vain neljä sai hyvän arvosanan, 40 huonon. Osassa autoista valot häikäisivät vastaantulijaa niin voimakkaasti, että pelkästään se riitti pudottaman arvosanan alimpaan kategoriaan.

***

0:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.