Uusi tutkimus kertoo paljon ladattavien hybridien vihreydestä

Ahkera lataaminen on avain pistokehybridien päästöjen pitämiseen kurissa. Kuten aiemmin on jo todettu, ovat ladattavankin hybridin päästöt kovat, jos sillä ajetaan polttomoottoria käyttäen.

Ford on kerännyt ladattavan hybridin hankkineilta asiakkailtaan tietoa autojensa käytöstä. Data kertoo, että lataushybridin omistajat lataavat autojaan ahkerasti, joten paikallispäästöt vähenevät. Sähkön tuottoalkuperään ja auton elinkaaren hiilijalanjälkeen tutkimuksessa ei otettu kantaa.

Fordin tietojen mukaan ainakin sen Kuga-lataushybridin kuljettajat voivat samanlaiseen bensiinimalliin verrattuna säästää vuodessa vastaavan määrän hiilidioksidipäästöjä, joka kuluu meno-paluumatkalla Lontoosta Buenos Airesiin. Fordin teoreettinen laskelma perustuu automallien harmonisoituihin WLTP-päästölukuihin.

Lataus-Kugalla ajetaan keskimäärin hieman yli 10 000 kilometriä vuodessa. WLTP-päästöarvojen perusteella lataushybridin hiilidioksidipäästöt ovat tällä matkalla noin 1 110 kilogrammaa pienemmät kuin vastaavassa 1.5 EcoBoost -bensiinimallissa.

Kerätystä datasta selvisi muun muassa, että asiakkaat lataavat autojaan säännöllisesti, keskimäärin 71 kertaa jokaista 100 ajopäivää kohden. Lisäksi akun varaustila latauksen alkaessa oli keskimäärin 30 prosenttia eli asiakkaat ajavat akun harvoin tyhjäksi.

Tutkitut asiakkaat lataavat autoaan pääsääntöisesti kotonaan yöllä. Seurattuja hybridejä ladattiin 12 kuukauden aikana 5,7 miljoonaa kertaa. Näistä 46 prosenttia tapahtui yöllä ja latauspiuhassa roikuttiin useimmiten 12 tuntia tai enemmän.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Tältä näyttää täysin uusi Ford Mondeo, joka tosin tulee myyntiin vain Kiinassa 0:41
KATSO MYÖS: Tältä näyttää täysin uusiksi pistetty Ford Mondeo, joka tosin tulee myyntiin vain Kiinassa.

Yöllä lataaminen on usein edullisempaa, mutta sen lisäksi asiakkaat näyttävät omaksuvan autojen lataamisessa samanlaisia käyttäytymismalleja, kuin ladatessaan älypuhelimiaan ja muita arjessa käytettäviä akkukäyttöisiä laitteita. Toiseksi suosituin latausaika nimittäin oli yhdestä kahteen tuntiin päivän aikana.

Tämä viittaa siihen, että omistajat haluavat hyödyntää myös nopeita latauksia päivän aikana julkisten latausmahdollisuuksien salliessa.

Kuga oli Fordin mukaan Euroopan myydyin ladattava hybridimalli vuonna 2021.

Lue myös:

    Uusimmat