Uusi treenikuuri kauhistuttaa asiantuntijoita: Tavoitteena polttaa rasvaa liian paljon

Uusi pelottavan epäterveellinen villitys leviää maailmalla: S10-dieetillä tavoitellaan rasvaprosenttia, joka on tuttu lähinnä kisalavoilta.

Terveellinen rasvaprosentti naisille on noin 18–25 prosenttia, miehillä 10–20 prosenttia. Kun rasvaa on liian vähän, keho ei enää toimi ihanteellisella tavalla, mistä kielii esimerkiksi kuukautisten poisjäänti naisilla. 

Maailmalla leviävän S10-dieetin päätavoitteena on saavuttaa vain 10 prosentin rasvaprosentti. Siinä rasvaa pudotetaan mahdollisimman nopealla tahdilla rankkojen treenien ja tiukan ruokavalion avulla. 

Dieetti itsessään ei ole vaarallinen, vaan tavoite. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Newyorkilainen Hallie Harris oli S10-dieetillä kuukauden. Aloittaessaan hän painoi 55 kiloa ja hänen rasvaprosenttinsa oli 19. Muutaman kuukauden kuurin jälkeen hän painoi vain 50 kiloa ja hänen rasvaprosenttinsa on epäterveellisen matala – vain 13, eli miehen suositusrajan alarajalla.  

Kuuri pitää sisällään kolme raskasta tunnin treeniä viikossa ja ateriat on säännöstelty tarkasti: pääateriat pitävät sisällään yhden kämmenellisen lihaa, kalaa tai kanaa, kaksi kourallista kasviksia ja kolme teelusikallista hyvälaatuista rasvaa, kuten oliivi- tai avokadoöljyä. 

Rankkoja treenejä on kolmesti viikossa. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Terveysasiantuntijat eivät kritisoi dieettiä itsessään, vaan liian alhaisen rasvaprosentin tavoittelua. 

– Liian alhainen rasvaprosentti voi olla terveysriski ja johtaa esimerkiksi hormonaaliseen epätasapainoon ja kuukautisten loppumiseen, toteaa fysiologi Sabrena Merril Harper's Bazaar -lehden haastattelussa

MTV Lifestylen syyskuussa haastattelema Fitnessin SM-voittaja Nora Yrjölä tietää millaista on, kun kehon rasvaprosentti on vain yhdeksän.

– Kilpailijoiden kesken on yleistä kysellä, koska muilla loppuivat kuukautiset. Monella ne loppuvat puolen välin aikana, Yrjölä kertoi haastattelussa syyskuussa. 

Yrjölä muistelee kärsineensä muun muassa nivelsäryistä, kylmyydestä, jatkuvasta nälästä ja liian vähäisistä yöunista kovien treenien ja tiukan kisadieetin vuoksi. 

– Tätä voisi rinnastaa anorektikon oireisiin. Joskus, kun istuin tuoliin, takapuolen luut ottivat penkkiin. Siinä on anoreksian portilla, Yrjölä sanoi syyskuussa. 


Lue myös:

    Uusimmat