Mainos

Uusi tapa tehdä putkiremontteja - valmista kymmenessä päivässä

20:00

Uusista remontointimenetelmistä odotetaan helpotusta putkien korjaustarpeeseen. Suomen ensimmäinen nopean aikataulun kohde on käynnistynyt Helsingissä.  Siinä koko putkiremontti valmistuu muutamassa viikossa.

Uusi kylpyhuone putkineen rakentuu käytännössä vanhan sisään. Seinäelementit kootaan mahdollisimman valmiiksi tehtaalla ja kiinnitetään paikoilleen kohteessa. Putket kulkevat puolestaan omassa moduulissaan, mikä rakennetaan kylpyhuoneen sisäpuolelle.

- Kokonaisuudessaan kylpyhuoneen linjasaneeraus kestää 10 päivää purkamisesta valmiiseen asti. Eli säästämme aikaa hyvin paljon, toimitusjohtaja Marko Holopainen Consti Talotekniikka Oy:stä kertoo.

Nopeus laskee hintaa

Rakentajan laskelmien mukaan uusi menetelmä tulee noin 10–20 prosenttia halvemmaksi kuin perinteinen putkiremontti. Rakennusyhtiö lupaa siirtää säästön myös asiakkaiden hintoihin.

Ennen kaikkea työn nopeus verrattuna perinteiseen putkiremonttiin herättää taloyhtiöissä kiinnostusta.

- Tärkein on tietysti se, että tämä helpottaa asiakkaiden elämää, kun remontti voidaan tehdä näin nopeasti ilman mitään isompia häiriöitä ja asunnossa voidaan asua, VVO rakennuttamisyksikön johtaja Jari Mäkimattila perustelee.

- Tässä haetaan myös kustannustehokkuutta. Meillä on iso määrä 1970-luvun kerrostaloja, joissa joudutaan putkiremontti tekemään. Etsimme uusia ratkaisuja niiden tekemiseksi, Mäkimattila jatkaa.

Uusia ratkaisumalleja, remontin tekijöitä ja ennen kaikkea suunnittelijoita otettaisiin myös Kiinteistöliitossa mielellään vastaan.

- Erityisesti suunnittelupuolella tekijöitä ei riitä. Meitä lvi-insinöörejä saisi olla pikkasen enemmän. Eli nuorisolle vaan terveisiä, että töitä tällä alalla riittää, eikä putkia viedä täältä Kiinaan tai Intiaan, Jaakko Laksola Kiinteistöliitto Uusimaasta heittää.

"Rakennusala liian konservatiivinen"

Nopean aikataulun putkiremontteja on tehty Ruotsissa jo 25 vuotta ja lähes 80 000 asuntoon. Suomessa konseptille myönnettiin rakennusvalvonnan lupa ja VTT-sertifikaatti viime vuonna. Miksi nopeampi ja halvempi tapa tulee Suomeen sitten vasta nyt?

- Yksi merkittävä syy on Suomen kiinteistökanta. Tämä menetelmä soveltuu erityisesti 1960–70-lukujen kerrostaloihin, jotka ovat nyt tulossa putkiremontti-ikään. Aikaisemmin tätä menetelmää ei ole ollutkaan kovin helppo käyttää näissä Suomen vanhemmissa taloissa, Marko Holopainen sanoo.

Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Jaakko Laksolan mukaan Suomessa ollaan rakennusalalla muutoinkin liian konservatiivisia

- Me ollaan ehkä luonteeltaan semmoisia ei niin muunnosherkkiä kuin ruotsalaiset. He saattavat ottaa helpommin uusia asioita käyttöön. Se kuuluu meidän kulttuuriin tämmöinen hidastempoisuus, Jaakko Laksola sanoo.

Vuosittainen putkiremonttien arvo on varovaisenkin laskelman mukaan yli miljardi euroa. Suomen Kiinteistöliiton mukaan keskimäärin putkiremonteille tulee puolestaan hinnaksi 430 euroa asuinneliötä kohden. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja