Uudenlainen ruokavalio nosti Oskari Mörön uran nousuun – antaa kritiikkiä urheilijoiden ravintoneuvonnalle: ”Liian yksinkertaistettua”

5:47
Videolla Oskari Mörö kommentoi pitkää kilpailutaukoaan elokuussa 2018.

Aituri Oskari Mörö havahtui vatsaongelmiinsa, tutkitutti itsensä perinpohjaisesti ja löysi ruokavalion, jossa gluteeni ja maidot on jätetty minimiin. Takana on nyt paras harjoittelutalvi sitten junnuvuosien. Mörö suosittelee jatkuvaa ravintotasojen seurantaa muillekin urheilijoille. 

Oskari Mörön kasvoilta paistaa ilo, kun hän kertoo Mäkelänrinteen urheilukeskuksen kahviossa kuluneesta harjoituskaudestaan, joka on ollut yhtä ehjä joskus viimeksi junnuaikoina.

Toisin oli keväällä 2018, kun vatsa alkoi oireilla Turkin leirillä. Aineenvaihdunta sakkasi ja paino nousi viitisen kiloa, vaikka ruokavalio oli pysynyt samana ja valmistavalla kaudella paino yleensä laskee vähän. Aituri palautui huonosti, ja treenaaminen oli yhtä tuskaa.

Vaivojen taustalta paljastui vatsavirus. Mörö päätti kuitenkin selvittää tilanteensa kunnolla ja meni tarkkoihin laboratoriotutkimuksiin lääketieteelliseen analyysiin.

Ne tutkimukset käänsivät koko urheilu-uran ja elämän suunnan.

Mörö oli kärsinyt urallaan paljon erilaisista tuki- ja liikuntaelinten vaivoista. Vatsavaivat aiheuttivat kuitenkin taistelun, joka ratkesi voitoksi loppujen lopuksi yksinkertaisilla konsteilla.


Maidot ja gluteeni pois

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on ollut trendi jo pitkään ”tavistenkin” keskuudessa. Se jakaa mielipiteitä, mutta ainakin osalle ihmisistä ainesosien karsiminen on toiminut.

Mörö ei trendeihin halua lähteä, vaan hän tekee asioita, jotka edistävät urheilu-uraa. Helsinkiläiselle todettiin gluteenin ja maitoproteiini kaseiinin yliherkkyys, joka aiheutti vatsaoireita.

"Vatsan toiminta on parantunut, ja sitä kautta elämänlaatu."

– Aluksi olin täysin maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla, jotta tulehdustilaa saatiin taltutettua. Nyt kärsin jo vähän syödä niitä.

Mörö joutui syömään vuodesta 2011 vuoteen 2018 pahoihin närästysoireisiin happosalpaajia, mikä saattoi vetää ruuansulatuselimistön bakteerikantaa epätasapainoon. 

Ruokavaliomuutoksella on saatu närästysoireet kuriin, ja sitä kautta lääkitys on jäänyt kokonaan pois.

– Vatsan toiminta on parantunut, ja sitä kautta elämänlaatu.

Kokkaamisesta uusi harrastus

Uusi ruokavalio asetti uusia vaatimuksia arkeen. Aluksi kaupassa käymiseen tuhrautui enemmän aikaa kuin ennen.

–  Suomesta ruokia saa hyvin, mutta ulkomailla tilanne on vähän hankalampi. Muutos oli yllättävän helppo.

Mörö sanoo, että hän on innostunut uuden ruokavalion takia kokkaamisesta entistä enemmän. Kun tekee itse kanawokkinsa, tietää varmasti mitä ruoka-aineita suuhun päätyy.

"Haluan, ettei ruoka ole mikään stressitekijä."

–  Ihan liian hienoja gourmet-aterioita tee, koska ruoka pitää saada pöytään kuitenkin aika nopeasti, Mörö naurahtaa.

Fitnesslajien harrastajat punnitsevat ruokansa tarkkaan, ettei kehoon tule sisään yhtään ylimääräistä grammaa. Niin yksityiskohtaiseen toimintaan Mörö ei ole halunnut lähteä.

– Haluan, ettei ruoka ole mikään stressitekijä. Inhoan sellaista. Tiedän aika hyvin fiiliksen mukaan, että milloin tarvitsen lisää ruokaa.

Haastattelun aikana on Mörölle turha tarjota munkkia tai keksiä, koska todennäköisesti hän ei sitä ottaisi.

–  En ole ikinä ollut sellainen, että pitäisi saada kilo suklaata naamariin. En silti ole ehdoton, voin kyllä juhlissa ottaa jotain herkkuja, kunhan se sopii ruokavalioon.

Monet huippu-urheilijat ovat löytäneet kasvissyönnistä uutta potkua uralleen. Mörö ei usko, että hän jättää lihan kokonaan.

– Enemmänkin minua on varoiteltu siitä, että pitää syödä tarpeeksi. Tässä lajissa huomaa heti, jos on aliravittu.

Ravintoneuvonta yksinkertaistettua”

Mörö käy edelleen tasaisin väliajoin mittauttamassa vitamiini- ja hivenainetasoja sekä tarkistuttamassa laboratoriossa perusarvot, vaikka sairausteluja ei olisikaan päällä. Rutiineihin kuuluu niin ikään säännöllinen nestetasapainon, rasvaprosentin ja lihasmassan mittaukset eri treenijaksoilla. 

Hän kuuluu siihen järkevään ihmisjoukkoon, joka ei hoida ainoastaan oireita. Hän haluaa ehkäistä ongelmia etukäteen.

"Asioihin pitää puuttua ennen kuin tulee vakavampia sairauksia."

Möröllä on tärkeä viesti urheilukentälle laajemminkin.

–  Ravintoneuvonta on hyvin yksinkertaistettua. Eivät ne ohjeistukset voi olla samat kaikille ihmisille, hän muistuttaa.

–  Ei huippu-urheilijalla ole varaa menettää vuosia. Asioihin pitää puuttua ennen kuin tulee vakavampia sairauksia.

Mörö kehuu suomalaisia aitureita, jotka ovat ottaneet kaiken irti heille sopivista ruokavalioista.

Pika-aituri Elmo Lakan on ollut pakko järjestää syömisensä täysin uusiksi, sillä hän sairastui haavaiseen paksusuolentulehdukseen (IBD).

–  Oli se Elmon sairastuminen aikamoinen yllätys. Tunnen Elmon hyvin, olen ollut hänen kanssaan kämppiksenä leireillä.

”Uusi ura käyntiin”

Mörö juoksi oman ja voimassaolevan 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen (49,04) Rion olympialaisten alkuerissä. Hän sai arvokisoissa koneesta kaiken irti, vaikka silloinkin takana oli rikkonainen talvi.

"Palaudun hyvin, ja energiatasot ovat ylhäällä."

Ruokavaliomuutoksen lisäksi uralla on muitakin myönteisiä muutoksia. Vuoden 2018 valmentajaksi tullut Petra Stenman on muuttanut juoksutyyliä rullaavammaksi, mikä on ehkäissyt lonkka- ja alaraajavaivoja.

–  Näin hyvältä ei ole tuntunut aiemmin helmikuussa. Palaudun hyvin, ja energiatasot ovat ylhäällä.

Ehjä peruskuntokausi on osunut hyvään saumaan, sillä edessä ovat sekä Tokion olympiakisat että EM-kisat. Niiden väliin on vielä ahdettu Kalevan Kisat.

–  Minä viihdyn hyvin isoissa kisoissa ja saan siellä parhaan irti, joten sikäli ei mitään ongelmaa.

Mörö on 27-vuotias, mutta hän tuntee itsensä urheilijana nuoreksi. Felix Sanchez voitti olympiakultaa 34-vuotiaana, joten aituri ei ole vielä kolmekymppisenäkään ikäloppu.

–  Tuntuu, että viime kaudesta lähti uusi ura käyntiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.