Mainos

Uuden auton tuoksu: houkutteleva mutta myrkyllinen

Uuden auton tuoksu koostuu monista kemikaaleista, jotka saattavat olla myrkyllisiä.

– Uuden auton tuoksu on yhdistelmä monia myrkkyjä, kertoo Michiganin ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja Jeff Gearhart BBC:lle.

Ympäristökeskus on valvonut ja tutkinut autojen kemiallisia arvoja vuosien ajan. Parannusta on tapahtunut, mutta Gearhartin mukaan arvot eivät vielä ole vaaditulla tasolla.

– Ajoneuvosta löytyy yli 200 kemikaaliyhdistelmää.

Nämä yhdistelmät voivat aiheuttaa erilaisia oireita kuten päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia tai allergisia reaktioita henkilöstä riippuen.

Yhdysvaltalaisen luonnonsuojelujärjestön mukaan jatkuva altistuminen näille kemikaaleille voi vaurioittaa maksaa, munuaisia ja keskushermostoa. Jatkuva altistuminen voi myös aiheuttaa syöpää.

– Ihmiset viettävät keskimäärin yli tunnin ajoneuvoissa päivittäin. Oli kyse sitten aikuisesta, lapsesta tai lemmikistä, huolestuttavinta on pitkäaikainen altistuminen myrkyllisille kemikaaleille ajoneuvon sisällä, Gearhart selittää.

Suurin vaara on uusissa autoissa – kun tuoksukin on vahvimmillaan. Jos auto jätetään aurinkoon ja se kuumenee, voi tämä nopeuttaa kemiallista reaktiota ja aiheuttaa vielä suurempaa haittaa.

Asiantuntijoiden mukaan pahin on yleensä ohi puolessa vuodessa. Ensimmäisten kuuden kuukauden ajan autoa pitäisi tuulettaa, parkkeerata mieluiten varjoon ja jättää ikkunat auki aina, kun se on mahdollista. Parkkeeratussa autossa ei myöskään kannata istuskella.

Myös säännöllinen pölyn pyyhkiminen erityisesti uudessa autossa on tärkeää, koska Gearhartin mukaan kemikaalit laskeutuvat pölynä.

Autonvalmistajat sanovat, että ne ovat parantaneet autojen sisätilojen tuuletus- ja suodatusjärjestelmiä. Ne myös pyrkivät vähentämään kemiallisten aineiden määrää.

Valmistajat ovat onnistuneet vähentämisessä käyttäen erilaisia materiaaleja ja pinnoitteita valmistuksessa. Euroopassa on jo olemassa säädöksiä, joiden tarkoitus on puuttua ongelmaan.

Lähde: BBC

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.