Uskoutuiko ystäväsi lapsettomuudesta? Lapseton kertoo, miten kannattaa puhua ja tukea

0:43

Hyvää Elämää kertoi aikaisemmin tahattomasti lapsettomaksi jääneen Katri Kolin tarinan. Katri kertoi lapsettomuudestaan avoimesti lähipiirilleen jo hoitojen aikana. Mitä lapsettomuudesta uskoutuneelta uskaltaa kysyä, ja miten asiasta pitäisi puhua?

– Ilman muuta lapsettomalta ja lapsettomuushoidoissa käyvältä voi kysyä, miten menee ja onko kaikki hyvin. Niinhän muutenkin kaverilta kysytään, ja se on vain välittämisen osoittamista. Pitää kuitenkin myös antaa toiselle tilaa ja mahdollisuus vastata joko lyhyesti tai pidemmälti, Katri Koli sanoo.

– Jos toinen vastaa, että ihan jees – ”piste, en puhu tästä enempää” –, niin okei, mennään seuraavaan aiheeseen. Hän ei ehkä juuri sillä hetkellä halua puhua siitä.

Katri sanoo, että suoria kysymyksiä esimerkiksi alkionsiirtojen aikatauluista tai tärppäämisestä kannattaa yleensä välttää. Etenkään ei pidä esittää sellaisia kysymyksiä tai kommentteja, joihin jo sisältyy oletus, että toisella olisi tärpännyt.

– Vaikka jollekin olisi ihan OK kertoa, että hoidot ovat menossa, hän ei kuitenkaan välttämättä halua kertoa yksityiskohdista sen tarkemmin eikä että toinen kyselee ennen kuin jotain kerrottavaa on. Kannattaa siis olla herkkänä ja antaa hoidoissa käyvän valita, mikä hänestä tuntuu hyvältä.

– Tämä aihe on niin herkkä, että monet lapsettomat varmasti liikuttuvat joka ikinen kerta, kun se tulee vastaan. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, etteikö asiasta silti haluaisi puhua.

Katri kertoo alkaneensa itsekin itkeä hoitojen aikana käytännössä aina, kun puhui asiasta.

– Ja on olemassa tilanteita, joissa en halua avoimesti itkeä. Jos esimerkiksi näen keskellä kaupunkia pitkästä aikaa kaverin, joka tietää minun käyvän hoidoissa ja kysyy, miten menee, en ehkä siinä tilanteessa halua kertoa enempää. Varsinkaan, jos mielessä on sillä hetkellä jotain synkempiä pohjavireitä.

Kuuntelu ei kuitenkaan ole koskaan pahasta. Ole siis läsnä. Anna toiselle tilaa. Osoita, että minä haluan kuunnella, jos sinä haluat puhua.

– Se ei voi mennä kovin pahasti pieleen, Katri sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja