Uskomatonta! SM-liigan tähtihyökkääjän pitkä pelikielto kumottiin hämmentävän sattumuksen vuoksi

1.03923040
KalPan Miikka Pitkänen taklaa Ilveksen Eemeli Suomea päähän.

Urheilun oikeuturvalautakunta on kumonnut KalPan Miikka Pitkäsen maaliskuussa saaman viiden ottelun pelikiellon. Pitkänen ei ollut päässyt antamaan lausmaansa kurinpitomenettelyssä, sillä lähetetyt sähköpostit olivat päätyneet seurajohdon roskapostikansioon.

Pitkänen sai viiden ottelun pelikiellon 29. helmikuuta pelatun Ilves–KalPa-ottelun tilanteesta, jossa hän törmäsi Ilveksen Eemeli Suomeen. Osuma kohdistui Suomen päähän ja hän jäi tilanteen jälkeen jäähän makaamaan. Pitkäselle tuomittiin 5+20 minuutin rangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Voit katsoa taklauksen yllä olevalta videolta.

Ilves pyysi tilanteen viemistä kurinpitokäsittelyyn ja SM-liigan kurinpitodelegaatio määräsi Pitkäselle viiden ottelun pelikiellon.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt sääntökirjan mukaisesti. Kurinpitodelegaation päätöksessä mainitaan, etteivät Pitkänen tai KalPa antaneet lausumaa tilanteesta. Tätä lausuman puuttumista on käsitelty Urheilun oikeusturvalautakunnassa sen jälkeen, kun Pitkänen valitti asiasta.

Lausumapyyntö roskapostiin

Pitkänen vaati valituksessaan, että kurinpitopäätös kumotaan ja hänelle määrätyt ottelurangaistus ja sakkorangaistus poistetaan. Toissijaisesti hän vaati, että asia palautetaan uudelleen käsiteletäväksi kurinpitodelegaatioon.

Perusteena valitukselleen Pitkänen mainitsee, ettei hän ole saanut tilaisuutta tulla kuulluksi ennen kurinpitopäätöksen tekemistä. Hän myös katsoi, ettei pelikieltoon johtaneessa tilanteessa ollut sääntöjenvastaista kontaktia.

Oikeusturvalautakunnan päätöksestä selviää, että kurinpitodelegaatio oli lähettänyt KalPan toimitusjohtajalle ja joukkueenjohtajalle lausumapyynnön toimitettavaksi edelleen pelaajalle. Nämä eivät kuitenkaan pyyntöä saaneet, sillä se oli päätynyt heidän sähköpostinsa roskapostikansioon.

Kun lausumaa ei kuulunut, käsitteli kurinpitodelegaatio asian ilman Pitkäsen lausumaa tunnetuin seurauksin.

Oikeusturvalautakunnalle toimittamassaan vastauksessa SM-liiga piti KalPaa vastuullisena siihen, ettei pelaaja saanut lausumapyyntöä. SM-liigan näkemyksen mukaan kurinpitodelegaatio oli ryhtynyt normaaleihin toimienpiteisiin pelaajan kuulemiseksi. Sillä ei ollut syytä epäillä, etteikö viestiä olisi vastaanotettu. Se oli lähetetty oikeaan osoitteeseen.

Valitus hyväksyttiin

Urheilun oikeusturvalautakunta asettui käsittelyssään asiassa pelaajan kannalle. Lautakunnan mielestä kuulemisvirheen taustalla olevat tapahtumat eivät olleet itsessään erityisen moitittavia, sillä lausumapyyntö oli lähetetty. 

Kurinpitodelegaatio ei kuitenkaan ollut varmistanut, että pelaaja olisi tietoinen kurinpitoasian vireillä olemisesta. Kun kurinpitoseuraamukseen liittyi myös palkanvähennys, päätyi oikeusturvalautakunta asiaa kokonaisuutena arvioiden kumoamaan kurinpitopäätökesn kokonaisuudessaan. Näin myös kurinpitoseuraamus poistetaan.

Oikeusturvalautakunnan mukaan menettelyvirhe koski keskeistä urheilijan oikeusturvan taetta. Näin ollen asiaa ei myöskään ole syytä palauttaa uudelleen käsiteltäväksi.

Liigan eliittiä

Pitkänen nousi SM-liigan hyökkääjien eliittiin viimeistään kaudella 2018–2019 KooKoossa, kun hän takoi runkosarjan 60 ottelussa tehot 16+32. Pitkänen siirtyi KalPaan kaudelle 2019–2020.

Hän ei pelikieltonsa vuoksi pelannut KalPan viime kauden neljässä viimeisessä runkosarjan ottelussa, jotka ehdittiin pelata ennen kuin sarja lopetettiin koronaviruspandemian vuoksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja