Mainos

USA sakottaa Volkswagenia yli neljällä miljardilla – tunnustamisesta 30 miljardin alennus

Yhdysvaltalaisoikeus on antanut päätöksensä Volkswagenin skandaalioikeudenkäynnissä, kertoo Automotive News Europe.

Volkswagen myönsi maaliskuussa syyllisyytensä salaliittoon, oikeuslaitoksen toiminnan estämiseen sekä maahantuontisäädösten rikkomiseen. Seitsemän konsernin johtohahmoa on asetettu syytteeseen.

Saksalaisvalmistajalle on nyt määrätty 4,3 miljardin dollarin eli noin 3,9 miljardin euron sakot. Lisäksi se asetetaan kolmeksi vuodeksi ulkopuolisen ja itsenäisen tahon tarkkailuun.

Mikäli valmistaja ei olisi tunnustanut tai tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa, olisivat sakot voineet kohota jopa 34 miljardiin dollariin.

Tuomari Sean Coxin mukaan rangaistus iskee kuitenkin pahimmin Volkswagenin rivityöläisiin – ei niinkään yhtiön johtoon, joka on ollut koko sopan takana.

– Tavalliset työntekijät menettävät bonuksia miljoonien eurojen edestä, Cox kertoi noin tunnin kestäneessä istunnossa.

Coxin mukaan Volkswagenilla on paljon tekemistä yrityskulttuurinsa muuttamisessa. Hän kuitenkin uskoo muiden valmistajien miettivän nyt kahdesti samanlaiseen petokseen ryhtymistä.

Vaikka Volkswagenin ja Yhdysvaltain oikeuslaitoksen välinen taistelu onkin päättymässä, on valmistajan pidettävä hihat edelleen käärittyinä, sillä muualla maailmassa rikostutkintaprosessit ovat vielä käynnissä. USA:ssa sitä odottaa edelleen suuri määrä siviilikanteita, ja autojen takaisinostoista on tulossa pitkä miinus tulokseen. Euroopassa valmistaja jatkaa päästöautojen korjaamista. 

***

0:47

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.