Välttääkö Boeing rahalla rikosseuraamukset tuhoisiin lentoturmiin liittyen?

Onnettomuudessa tuhoutunut lentokone Etiopiassa maaliskuussa 2019.
Onnettomuudessa tuhoutunut lentokone Etiopiassa maaliskuussa 2019.
Julkaistu 24.05.2025 22:00

MTV UUTISET – STT – AFP

Boeingia on syytetty petoksesta 737 Max -konetyypin lentolupaan liittyneen prosessin yhteydessä. Yhtiö saattaa nyt välttää rikosseuraamukset.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut päässeensä alustavaan sopuun lentokonevalmistaja Boeingin kanssa 737 Max -lentoturmiin liittyvän rikostutkinnan sopimiseksi.

Alustavan sopimuksen mukaan Boeing maksaa 1,1 miljardia dollaria ja oikeusministeriö vuorostaan hylkää Boeingia vastaan nostetun rikossyytteen.

Asia tarvitsee vielä tuomarin hyväksynnän.

Rikossyytteen mukaan Boeing oli syyllistynyt petokseen 737 Max -konetyypin lentolupaan liittyneen prosessin yhteydessä. Petosasiaa on ollut määrä käsitellä oikeudessa Texasin osavaltiossa kesäkuussa.

Lue myös: Boeingilla siipi maassa – viime vuoden tappio lähes 12 miljardia dollaria

737 Max -tyypin koneet joutuivat syyniin viime vuosikymmenen lopulla kahden tuhoisan onnettomuuden jälkeen. Etiopiassa ja Indonesiassa tapahtuneissa lentoturmissa kuoli yhteensä lähes 350 ihmistä. Boeingin laaduntarkkailu kyseisen konetyypin kohdalla on noussut otsikoihin vielä tämän jälkeenkin muiden verrattain vähäisempien tapausten myötä.

Uhrien omaiset vastustavat

Lentoturmien uhrien omaisia edustava asianajaja Paul Cassell sanoo, että hänen edustamansa perheet vastustavat päätöstä ja toivovat, että he saavat tuomioistuimen hylkäämään sen.

– Tällainen syyttämättä jättämistä koskeva sopimus on ennennäkemätön ja ilmeisen väärä Yhdysvaltain historian tappavimman yritysrikoksen kohdalla, sanoi Cassell.

Sisarensa 737 Max -turmassa menettänyt ilmailuinsinööri Javier de Luis kritisoi oikeusministeriön leipomaa sopimusta.

– Tämän toimenpiteen viesti yrityksille ympäri maata on, että älkää huolehtiko tuotteidenne turvallisuudesta, hän sanoi lausunnossa.

De Luis kommentoi päätöstä erikseen Fox Businessille, jolle hän kertoi pelkäävänsä, että vastaavanlainen turma voi sattua uudelleen.

– (Sopimus) on riittämätön, koska se ei tee mitään sen varmistamiseksi, ettemme ole tässä tilanteessa uudelleen parin vuoden kuluttua.

Oikeusministeriö sanoi perjantaina sopimusta käsittelevässä asiakirjassa, että osa perheistä haluaisi saada asian käsiteltyä. Ministeriö kutsui sopimusta oikeudenmukaiseksi ratkaisuksi, joka palvelee yleistä etua.

Boeing kieltäytyi kommentoimasta asiaa AFP:lle.

Mutkikas oikeussaaga

Sopimisvyyhti juontaa juurensa Yhdysvaltain oikeusministeriön ja Boeingin tammikuussa 2021 solmimaan sopimukseen, jonka avulla yhtiö vältti rikossyytteet vuosien 2018 ja 2019 lentoturmista.

Viime vuonna oikeusministeriö kuitenkin kertoi Boeingin rikkoneen sopimusta. Tämän jälkeen Boeing sopi ministeriön kanssa, että yhtiö myöntää syyllistyneensä petokseen johtaessaan ilmailuviranomaisia harhaan.

Joulukuussa liittovaltion tuomari kuitenkin hylkäsi edellisen sopimuksen, ja Donald Trumpin hallinnolle avautui mahdollisuus päättää rikosjutun seuraavista askelista.

Perjantaina julkistetun alustavan sopimuksen mukaan Boeing myöntää salaliiton ilmailuhallinnon lentokoneiden arviointiryhmän laillisen toiminnan estämiseksi ja vaikeuttamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Boeing