USA:n GP:n topit ja flopit: Kimi Räikköselle Ferrari-uran kruunu – voitolla iso merkitys Suomen F1-historiassa

MTV Sportin F1-toimitus listaa normaalisti jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat, mutta tällä kertaa keskitymme vain juhlistamaan Kimi Räikkösen upeaa voittoa Yhdysvaltain GP:ssä.

Räikkönen palasi voittajaksi pitkän tauon jälkeen, kun hän kohosi Austinissa ykköseksi ensimmäistä kertaa yli viiteen vuoteen. Red Bullin Max Verstappen oli toinen ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia, jonka toiveet maailmanmestaruuden varmistumisesta siirtyivät ensi viikonlopun Meksikon kisaan.

Sebastian Vettel oli neljäs ja Valtteri Bottas viides.

TOP5:

1. Räikkösen Ferrari-ura sai kultaisen sinetin

Näin sen pitikin päättyä. Räikkösen voittoa Ferrarin kanssa oli odotettu siitä lähtien, kun hän palaisi punaisiin kaudella 2014, ja toiveet uran kruunun toteutumisesta alkoivat käydä jo vähiin Italian GP:n dramaattisten vaiheiden jälkeen. Olisi ollut upeaa, jos hän olisi pystynyt tekemään sen Monzassa – varsinkin Ferrarin kerrottua hänelle samana viikonloppuna, ettei jatka sopimusta – mutta ensimmäinen Yhdysvaltain GP:n voitto on hieno saavutus komealle uralle. Ensi kaudella ajot jatkuvat Sauberilla, mutta ykköstilan metsästäminen olisi ollut realististisesti mahdollista enää tämän kauden kolmessa viimeisessä kilpailussa. Reaktiot Ferrarin leirissä kisan päätteeksi kertoivat, kuinka paljon Kimi yhä merkitsee pian entiselle tiimilleen.

2. Häkkisen ohi kaikkien aikojen suomalaistilastossa

Hetki oli historiallinen myös suomalaiselle moottoriurheilulle. Räikkönen nousi jo Australian GP:n 2013 voitollaan sivuamaan Mika Häkkisen 20 kisavoiton kotimaista ennätystä, mutta tilaston nappaamista omiin nimiinsä hän joutui odottamaan yli viisi ja puoli vuotta. Mestaruuksia Häkkisellä on yhä yksi enemmän, mitä ei Austinin voitolla pyyhitä pois.

3. Keke, Mika, Kimi, Heikki ja Valtteri = 50 voittoa!

Kaikki alkoi Ranskan Dijonista vuonna 1982, kun Keke Rosberg toi Suomeen historian ensimmäisen kisavoiton. Väliin on mahtunut monen monta unohtumatonta sinivalkoista tarinaa ennen kuin Räikkönen toi Suomeen kaikkien aikojen 50. osakilpailuvoiton. Mukana talkoissa ovat olleet Rosbergin, Häkkisen ja Räikkösen lisäksi myös Heikki Kovalainen ja Valtteri Bottas, jonka harteilla lepäävät odotukset seuraavan kymmenluvun täyttymisestä.

4. Schumin urakaari jäi jalkoihin

112 kisaa ilman voittoa – se on nyt uusi formula ykkösten ennätys. Tämän tittelin lankeaminen Räikköselle ei tunnu enää yhtään pahalta, sillä se oli mahdollista saada nimiinsä vain voittamalla kisan. Riccardo Patresen aiempi ennätys oli 99 kisaa ennen seuraavaa voittoa. Räikkösen pitkää uraa kuvaa hyvin se, että hän ohitti Michael Schumacherin komean saavutuksen ensimmäisen ja viimeisen (?) voiton välisestä ajasta. Schumilla urakaari venyi vuoden 1992 Belgian ja 2006 Kiinan voittojen välillä 14 vuoteen, mutta Räikkönen laittoi tästä yli vuodella paremmaksi. Hän otti avausvoittonsa McLarenilla Malesiassa vuonna 2003, mistä ehti kulua eiliseen mennessä jo 15 vuotta ja 212 päivää. Olisikohan reilu parikymppinen Kimi uskonut saavuttavansa tällaistä niihin aikoihin?

5. Kisalähtöjen karmea putki poikki komeasti

Yksi ikuiselta tuntunut tilastokummajainen murtui jo avauskierroksen täyttyessä Räikkösen otettua kärkipaikan Lewis Hamiltonilta. Hän ei ollut saavuttanut yhtä ainutta sijaa F1-kisalähdöissä liki kahteen vuoteen. Abu Dhabin kauden 2016 päätöskilpailun jälkeen Räikkönen oli sunnuntaihin asti jokaisen kisan ensimmäisen kierroksen jälkeen joko menettänyt sijoituksia tai pitänyt paikkansa samana kuin lähdössä. Ja millä tavalla hän tämän tilaston mursikaan!