Urpilainen allekirjoitti Samoan sopimuksen ja ryhtyi sitten ehdokaaksi – puhuu tänä iltana Sanna Marinin kanssa kriisijohtajuudesta

Tervetuloa MTV:n vaalikoneeseen! 0:35
Video: Tällainen on MTV:n vaalikone, tervetuloa!

SDP nimittää EU-komissaari Jutta Urpilaisen puolueen presidenttiehdokkaaksi tänään pidettävässä puoluevaltuuston ylimääräisessä kokouksessa.

Illalla puolestaan järjestetään virallinen kampanjastartti, jossa kuullaan Urpilaisen ja entisen pääministerin Sanna Marinin keskustelu muun muassa lasikattojen rikkomisesta ja kriisijohtajuudesta.

Tee MTV:n vaalikone tästä!

Urpilainen kertoi suostumuksestaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella marraskuussa. SDP oli eduskuntapuolueista viimeinen, joka ei ollut ilmoittanut ehdokkaastaan, sellaisen asettamatta jättämisestä tai siitä, kenen presidenttiehdokkaan taakse puolue asettuu.
 

Opettaja ennen poliitikon uraa

Urpilainen kertoi puoluekokouksessa, että hänen ilmoituksensa viipymisen taustalla olivat komission jäseniä koskevat eettiset säännöt ja myös hänen työnsä EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina. Urpilainen kertoi, että hänen asettumisestaan ehdokkaaksi neuvoteltiin komissiossa syksyn mittaan.

Urpilainen kertoi olleensa pääneuvottelijana EU:n ja AKT-valtioiden eli Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden välisen kumppanuussopimuksen laadinnassa. Sopimusta on neuvoteltu usean vuoden ajan, ja Urpilainen allekirjoitti EU:n puolesta niin sanotun Samoan sopimuksen hieman ennen puoluekokousta, minkä vuoksi hän pystyi ilmoittamaan tuolloin ehdokkuudestaan.

Urpilainen on SDP:n entinen puheenjohtaja ja Suomen entinen valtiovarainministeri. Hän on ollut kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari vuodesta 2019.

Urpilainen on kotoisin Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta ja koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Ennen poliitikon uraansa Urpilainen työskenteli opettajana.

Presidentinvaalit pidetään tammikuussa.

Lue kaikki uutiset presidentinvaaleista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat