Vaalikone: Kuka toivottaisi "Jumalan siunausta", kuka sallisi eutanasian? Näin ehdokkaat perustelevat

Tervetuloa MTV:n vaalikoneeseen! 0:35
VIDEO: Tällainen on MTV:n vaalikone, tervetuloa!

Presidentinvaaleissa käydään läpi paljon läpi myös ehdokkaiden arvoja, jotka voivat olla monelle äänestäjälle ratkaisevia äänestyspäätöstä tehdessä.  MTV:n vaalikoneessa selvitetään ehdokkaiden näkemyksiä myös moniin arvokysymyksiin.

Yksi vaalikoneen väittämistä kuuluu ” On tärkeää, että tasavallan presidentti toivottaa uudenvuodenpuheensa lopuksi Jumalan siunausta”.

Täysin samaa mieltä väitteestä ovat Jussi Halla-aho (ps.), Sari Essayah (kd.), Mika Aaltola (valitsijayhdistys) ja Harry Harkimo (liik.).

Jokseenkin samaa mieltä ovat Jutta Urpilainen (sd.), Olli Rehn (valitsijayhdistys) ja Alexander Stubb (kok.).

– Voisin hyvin päättää tervehdyksen eri vuosina eri tavalla. Joskus voisin toivottaa maahan rauhaa ja ihmisille hyvää tahtoa. Joskus voisin toivottaa uskoa yhteiseen ihmisyyteen ja toivoa Luojamme varjeluksesta. Lyhyt Jumalan siunausta on sekin mahdollinen, Urpilainen miettii.

– Luterilainen kristillisyys on erottamaton osa suomalaista kulttuuria, olipa itse kukin hengellinen tai ei. Perinteet luovat koheesiota, vastaa puolestaan Halla-aho.

Tee MTV:n vaalikone tästä!

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Li Andersson (vas.) on väitteestä jokseenkin eri mieltä ja Pekka Haavisto (valitsijayhdistys) vastaa ”en osaa sanoa”.

– Mielestäni presidentin on syytä huomioida puheissaan ja kannanotoissaan yhtä lailla kaikki suomalaiset ja Suomessa asuvat, niin eri kirkkokuntiin ja muihin uskontoihin lukeutuvat kuin myös uskonnottomatkin, Andersson sanoo.

– Oma pyrkimykseni uudenvuodenpuheelle olisi, että niin humanisti, agnostikko kuin Jumalaan elämänsä turvaava voisi sen kuultuaan poistua TV:n ääreltä turvallisin mielin. Uudenvuodenpuheissa on varmasti tilaa huomioida sekä uskonnolliset että uskonnottomat maailmankatsomukset, pohtii puolestaan Haavisto.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Olisiko eutanasia inhimillistä?

Ehdokkailta kysytään myös mielipidettä siihen, olisiko eutanasia eli armokuolema, kuolinapu inhimillistä?

Toistaiseksi Suomessa eutanasia ei ole mahdollista ja kysymys jakaa poliitikkoja.

MTV Uutisten vaalikoneessa Li Andersson on eutanasian inhimillisyydestä täysin samaa mieltä ja Alexander Stubb, Jussi Halla-aho, Jutta Urpilainen, Harry Harkimo ja Pekka Haavisto jokseenkin samaa mieltä.

– Kannatan ensisijaisesti saattohoidon ja kivunhoidon kehittämistä niin, että jokaiselle turvataan elämän loppuvaiheen hyvä hoito asuin- tai hoitopaikasta riippumatta. Jos eutanasia päätettäisiin laillistaa, tarvittaisiin vahva kannanotto lääkärikunnalta ja arkkiatrilta, Stubb vastaa.

Sari Essayah on täysin eri mieltä ja Olli Rehn sekä Mika Aaltola vastaavat ”en osaa sanoa”.

– Eutanasian sijaan Suomessa on kehitettävä hyvää saattohoitoa. Ei ole inhimillistä, jos potilas joutuu pyytämään lääkäriltään surmaamistaan, Essayah linjaa.

–  Ymmärrykseni eutanasian sallimista kohtaan kasvoi, kun seurasin Vuokko-äitini viimeisiä vaiheita syövän kourissa. Samaan aikaan ymmärrän hyvin sen oikeutetun huolen, mikä esimerkiksi on vammaisjärjestöillä eutanasian väärinkäytöstä.  Eutanasialla tulisi olla erittäin vahva säädöspohja ja tarkat rajat, mikäli se laillistettaisiin, Olli Rehn perustelee.

Tee MTV:n vaalikone tästä! Lue kaikki uutiset presidentinvaaleista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat