Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Urho Guttormilla on 25 lehmää ja koko EU:n pohjoisin lypsytila Utsjoella – maitoautolle edestakaista matkaa tulee 1700 kilometriä

3:44Urho Guttormin 25 lehmän lypsytila Utsjoella on Suomen ja EU:n pohjoisin
Julkaistu 13.10.2018 06:59

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Urho Guttorm isännöi Suomen ja koko EU:n pohjoisinta maitotilaa Utsjoella, Tenojoen varrella. Tilalla on 25 lypsylehmää ja lähin meijeri on Oulussa.

Guttormin tila on nykymittapuulla pieni, vain 25 lypsylehmää. Valion maitoauto käy joka toinen päivä Oulusta. Ajomatkaa maitoautolle kertyy yhteen suuntaan 850 kilometriä.

– Suomessa lähimmät tilat ovat Ivalossa, missä on neljä maitotilaa. Norjan puolella meitä pohjoisempana maitotiloja on toistakymmentä, isäntä Urho Guttorm sanoo.

Maitoa Valion mukaan Guttormeilta lähtee tavallisesti 1400-1600 litraa, nyt vähemmän, 1100 litraa, koska osa lehmistä on tiineenä ja ummessa pari kuukautta ennen synnytystä.

Valiolta kerrotaan, että sama maitoauto kerää maidon Utsjoen, Inarin ja Sodankylän maitotiloilta joka toinen päivä ja vie maidot Valion Oulun meijerille. Lapissa on noin 190 maitotilaa, jotka toimittavat maitoa valiolle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

_0000_Guttormin maitotila Utsjoella
Isäntä ja emäntä navetassa.urho guttorm

Lehmät elinkeino, kalastusta kotitarpeisiin

Tilalla kasvatetaan nurmea ja Guttormien lehmät syövät itse kasvatettua timoteita.

– Väkirehua ostetaan Ylivieskasta, koska muuten valkuainen ei riitä. Sinne matkaa tulee yli tuhannen kilometriä.

Guttormin tila on perintötila.

– Utsjoella ja muutenkin pohjoisella on kautta aikain ollut poroihmisiä ja poromiehiä. Mutta tämä on ollut tila, jossa ei ole ollut poroja.

– Täällä on iät ajat 1900-luvun alusta lähtien pidetty muutamaa lehmää, joista on saatu maitoa ja lihaa. Se on sieltä juurtunut. 1970-luvulla karja lisääntyi ja tilalla oli jo kymmenkunta lehmää.

Urho Guttormin mukaan lehmät ovat riittäneet elinkeinoksi.

– Kalastettu on kotitarpeisiin, mutta muuta ei ole.

"Ei täällä paljon töitä ole tarjolla"

Maitoauton matka Oulun meijeriltä Guttormeille ja takaisin on 1700 kilometriä. Kysyn Urho Guttormilta, onko se järkevää.

– En minä tiedä kuinka järkevää se on, mutta eihän täällä Utsjoella nyt paljon töitäkään ole tarjolla. Se tuo tänne niitä muutamia työpaikkoja.

Guttormin tilalla työskentelevät isäntä ja emäntä ja kiireaikana auttavat pariskunnan kaksi poikaa. Heistä saattaa löytyä tilalle myös jatkaja.

– Jos maitoa vielä haetaan täältä ja on järkeä ja halutaan olla täällä, kyllä vanhin poika on kiinnostunut.

Miksi sanot, että jos haetaan maitoa, onko se sitten uhannut loppua?

– No en minä tiedä, nykymaailmassahan kaikki muuttuu. Niin kuin sinä sanoit, että onko järkevää. Jos ajatusmaailma menee siihen, että kannattaako hakea täältä asti maitoa, Guttorm pohtii.

Puhtaan luonnon eksotiikka vetoaa

Pohjoinen tila ja Suomen puhdas luonto ovat eksoottisia. Valion onkin käyttänyt Guttormeja mainosvideossaan maailmalle, erityisesti Aasiaan.

– Heille kiinnostavaa on se puhtaus, mikä täällä on. Oli se sitten maitoa tai lihaa, se tulee luonnon puhtaudesta, Urho Guttorm kuvaa ulkomaalaisten kiinnostuksen kohdetta ja kertoo, että myös italialaiset ovat käyneet Utsjoella kuvaamassa maitotilaa.

Urho Guttorm ehtii jutella puhelimessa, koska kesän ja syksyn kiireet ovat jo hellittäneet.

– Talviaikaan, kun maa on jäätynyt, on aikaa. Syksyllä ennen kuin maa jäätyy, täytyy saada lannat ajettua ja pellot uusittua.

– Sitten se hiljenee kun maa jäätyy. Aamulla ja illalla käydään navetassa. Päivällä on rehuhuoltoa ja muuta, mutta päiväkiire vähenee, Guttorm sanoo.

Lypsyt rytmittävät päivää

Lehmät kuitenkin lypsetään samaan aikaan kahdesti päivässä, oli sitten kesä tai talvi.

– Aamulla menemme navetalle varttia yli kuusi ja kymmenen aikoihin sieltä keretään. Samoin illalla 17.30 mennään ja keretään joskus kello 20.

– Normaalirytmissä on näin, mutta eihän lehmistä koskaan tiedä. Jos vaikka poikii, mennään eri tavalla, Guttorm kuvaa tilan päivärytmiä.

Kellot siirtyvät kahden viikon päästä taas normaaliaikaan, jota myös talviajaksi kutsutaan. Lehmät eivät kellojen siirtelystä mitään ymmärrä, mutta muutos vaikuttaa niihinkin.

– Lypsyaikaa pikkuisen loivennetaan, kun kellojen siirtelyn aika lähenee. Ja kun kellonaika vaihtuu, sitä tasataan viikon verran, Guttorm kertoo ja sanoo, että kannattaa kellojen siirtelystä luopumista ja ennemmin talvi- kuin kesäaikaa.

– Muuten lypsyajat pysyvät samoina. Ne eivät voi kauheasti heitellä, puolen tunnin tarkkuudella pitää toimia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

_0001_Guttormin maitotila UtsjoellaLehmiä kesälaitumella Guttormin tilalla Utsjoella.urho guttorm

Guttormin lehmät laiduntavat kesällä ulkosalla

Guttormin tilan lehmät viettävät kesäisin päivänsä ulkosalla.

– Ehdottomasti lehmät pääsevät ulos heti, kun ilma lämpenee sen verran, että ne voivat siellä olla. Nyt kun oli tällainen lämmin kesä, kyllä ne olivat yli sata päivää laitumella.

Iltalypsylle pääsyä lehmät suorastaan odottavat, Guttorm kertoo.

– Ne kyllä se oman pedin tietävät ja haistavat sen oman paikan.

– Se on jännä, kun meillä navetta-aika on se 17.30, ne tulevat kello 16.30-17 välillä navetan tykö odottamaan, että pääsevät sisälle. 

Lisää aiheesta:

170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaanKoomikko vertasi eläintuottajia huumebisnekseen – suomalainen maidontuottaja Piia tyrmää ajatuksen, haluaa oikaista yleiset harhaluulot: "Hiton ylpeä siitä mitä teen"Jannen ja Katjan kotona ei ole jääkaappia eikä sisävessaa – Turvejärvellä isä ei voi loikoilla isänpäivänäkään: "Pitää pihan kelonräppänä kaataa seuraavaksi"Video: MTV tutustui maitotilallisen ahdinkoon – pitkää päivää ilman riittävää tiliä21-vuotias Aleksi jatkaa isänsä polulla – "Porohommiin lähdetään heti, kun osataan kävellä"Maitotilallinen kertoo arjestaan – loputtomasti paperitöitä: "Helpottavat asioita – katin kontit!"
LappiUtsjokiValioLuonto ja eläimetMaatalousKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Lappi
  • Eilen13:38
    Matkailu

    Suomeen odotetaan ulkomaisen turismin ennätystalvea – globaali trendi jyllää eteenkin Lapissa

  • ti17:00
    Muutosneuvottelut

    Hilla Group aloittaa muutosneuvottelut useissa paikallislehdissä Tunturi-Lapissa ja Kainuussa

  • ti10:58
    Sää

    Nyt sataa lunta: Katso pahaenteiset kuvat

  • 19.10.14:41
    Pelastuslaitos

    112-raivo repesi – vaihtoehtoinen tapa soittaa apua on "Ihan mahdoton": Muistaisitko itse?

  • 19.10.13:24
    Sää

    Pian yli 10 astetta pakkasta – meteorologi: Talvi ei silti ala vielä