Urheilullinen nainen sai sydänkohtauksen kesken leikkauksen – syynä aiemmin tehty hoitovirhe

Kahden lapsen äiti mursi jalkansa kesken puolimaratonin. Hän sai lääkäriltä väärän diagnoosin ja kuoli hoitovirheen takia, kertoo muun muassa The Guardian -sivusto.

39-vuotias walesilainen Sarah-Jayne Roche osallistui 7. lokakuuta 2018 puolimaratonille. Hän halusi miehensä Stevenin kanssa kerätä rahaa Parkinsonin taudin hoitoa varten, sillä Sarah-Jaynen isä oli sairastunut tautiin.

11 kilometrin kohdilla kahden lapsen äidin jalassa alkoi tuntua järkyttävän kovaa kipua, ja hän joutui jättämään kisan kesken.

Jänteen luultiin revähtäneen

Ensihoitajien mukaan Sarah-Jaynen polvitaipeen jänne oli revähtänyt. Hän meni kuitenkin Royal Glamorganin sairaalaan, koska kipu oli niin kova.

Sarah-Jayne kävi kolmesti lääkärissä, ennen kuin hän pääsi leikkaukseen. Lääkärit luulivat, että hänen polvitaipeen jänteessään oli ollut vikaa. Oikeasti reisiluu oli murtunut.

Steven kertoi, että Sarah-Jayne kärsi kovista kivuista ja joutui pyörätuoliin. Hänen käskettiin levätä ja syödä särkylääkkeitä.

– Röntgenistä ei puhuttu mitään. Heidän mielestään mitään muuta ei voitu tehdä. He uskoivat, että kyse oli polvitaipeen jänteestä.

Kuoli sydänkohtaukseen

Viikkoa myöhemmin Sarah-Jayne vietiin uudelleen sairaalaan. Häneen sattui kovasti. 

19. lokakuuta hänet vietiin leikkaukseen, jossa oli tarkoitus operoida reisiluu kuntoon. Kesken operaation Sarah-Jayne sai sydänkohtauksen ja kuoli. Maratonista oli kulunut vain 12 päivää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuolemansyytutkija Graeme Hughes kertoo BBC-sivustolle, että nainen kuoli siksi, että hänen hoitoaan oli laiminlyöty.

Hughesin mukaan hoitohenkilökunta mokasi pahasti diagnoosissaan. Sen vuoksi Sarah-Jaynelle tuli verisuonitukos, joka johti keuhkoveritulppaan, josta puolestaan seurasi sydänkohtaus.

Virallinen taho pyytää anteeksi

BBC-sivuston mukaan Cwm Taf Morgannwg University Health Board -terveyslautakunnan lääketieteellinen johtaja Kamal Asaad pyytää tapahtunutta anteeksi Sarah-Jaynen perheeltä ja ystäviltä.

– Sanat tuovat vain vähän lohtua tänä surulllisena aikana, mutta haluamme vakuuttaa perheen siitä, että muutoksia on jo tehty, jotta tällaista ei tapahtuisi enää koskaan, hän kertoo.

Asaad kertoo, että Sarah-Jaynen hoitoprosessi ja siinä sattuneet virheet tutkitaan.

– Hyväksymme kuolemansyyntutkijan päätöksen ja arvioimme kaikki hänen havaintonsa, jotta voimme tarttua kaikkiin virheisiin.

Röntgen olisi kertonut totuuden

Kuolemansyyntutkija Hughesin mukaan Sarah-Jayne olisi kolmeen otteeseen voitu viedä röntgeniin, mutta näin ei tehty.

– Rouva Rochen tila aliarvioitiin pahanpäiväisesti. Yksinkertainen röntgenkuvaus olisi voinut paljastaa totuuden.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja