Nuori mies helpotti lihaskipujaan treenaajan ohjeiden mukaan – ei koskaan enää herännyt

Neljä vuotta sitten australialaismies laittoi kipulaastarin iholleen helpottaakseen treenaamisesta aiheutunutta kipua ja voidakseen nukkua hyvin. Sen jälkeen hän ei enää koskaan herännyt. Läheiset ovat tyrmistyneitä, ettei nuoren miehen kuolemaan johtaneita kipulaastareita ole poistettu myynnistä.

Vuonna 2015 vasta 21-vuotias Michael Clayton kuoli täysin yllättäen. Terveeksi, hauskaksi ja rakastavaksi kuvailtu nuori mies kärsi salitreenin jälkeisistä lihaskivuista. Michaelin personal trainer antoi valmennettavalleen kipuihin fentanyyliä sisältävää kipulaastaria.

Fentanyyli on morfiinin sukuinen kipulääke, jonka vaarallisin haittavaikutus on hengityksen lamaantuminen, kertoo Terveyskirjasto.

Michaelin tyttöystävä Caitlyn Screen löysi rakkaansa seuraavana aamuna sängystä tajuttomana. Caitlyn soitti ambulanssin, joka kiidätti Michaelin sairaalaan. Mies oli kolme viikkoa koomassa, kunnes menehtyi aivojen hapenpuutteeseen.

– Hän vain ajatteli, että kipulääke auttaisi häntä saamaan kunnon yöunet, Caitlyn kertoi Gold Coast Bulletin -uutissivustolle vuonna 2015.

Suru kulkee mukana koko loppuelämän


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Michaelin kuolemasta on kulunut yli neljä vuotta, mutta läheisten suru ei hellitä.

– Ikävoimme häntä joka päivä. Ajattelemme häntä joka päivä, Michaelin äiti Lisa Clayton sanoo tuoreessa News.com.au-sivuston haastattelussa.

Äidistä tuntuu musertavalta, että hänen poikansa kuoleman aiheuttanut lääke on edelleen myynnissä.

– En halua, että yksikään perhe joutuu käymään läpi sitä, mitä me olemme joutuneet käymään läpi ja kärsimään surusta koko loppuelämänsä, Lisa sanoo.

Personal trainer suositteli vahvaa kipulääkettä

Lisan mukaan Michael ei tiennyt fentanyylia sisältävän laastarin haitoista ja käytti sitä ensimmäistä kertaa.

Lisan sanoo poikansa soittaneen laastarin antaneelle personal trainerilleen puoli tuntia laastarin laittamisen jälkeen, sillä se tuntui polttavan Michaelin ihoa. Personal trainer vastasi sanomalla, että jokainen ihminen saa laastarista erilaisia sivuvaikutuksia ja käski Michaelia nukkumaan.

Personal trainer tuomittiin kahden vuoden ehdonalaiseen vaarallisten lääkkeiden levittämisestä. 

Fentanyylilaastarit ovat tappaneet ennenkin

Michael ei ole ensimmäinen, joka on kuollut fentanyylin yliannostukseen. Useammat fentanyylia kipuihinsa käyttäneet urheilijat, kuten kehonrakentajat Erik Fromm ja Clinton Bitz, ovat menehtyneet vahvan lääkkeen seurauksena.

Potilaan Lääkärilehteen vuonna 2013 kirjoittanut professori Eija Kalso sanoo, että kipulaastari on epäonnistunut nimitys voimakkaalle kipulääkkeelle. ”Pehmeä” mielikuva laastarista vääristää kuvaa lääkkeen tehosta.

Yhdestä fentanyylilaastarista vapautuu kymmeniä tai jopa useita satoja milligrammoja morfiinia vastaava annos. Yliannostus tai lääkkeen sopimattomuus aiheuttaa salakavalia oireita 12 tunnin kuluttua kiinnityksestä. Fentanyylilaastari on väärin käytettynä tappavan vaarallinen.

Fentanyyliä sisältäviä lääkkeitä saa vain reseptillä.

KORJAUS 29.8.2019: Personal trainer ei suositellut kipulaastaria vaan antoi sen Michaelille.

Lue myös:

    Uusimmat