Mainos

Upea valoilmiö: Valopilarit kohoavat yötaivaalle pakkasella

Viime öinä on näkynyt paikoin värikkäitä keinovalopilareita mustalla yötaivaalla.

Pakkasilla taajamissa näkyy silloin tällöin mustaa taivasta vasten rivistö erivärisiä valopylväitä.

Näissä valoilmiöissä on kyse keinovalopilareista, jotka kuuluvat haloilmiöihin. Haloilmiöt syntyvät, kun jääkiteet taittavat tai heijastavat kirkkaita valoja. Tyypillisesti halojen valonlähde on Aurinko tai Kuu, mutta keinovalopilareissa valonlähteenä ovat keinovalot, kuten katulamput.

Keinovalopilareita näkee talvisin, kun maanpinnan tuntumassa ilma on niin kylmää, että se voi sisältää ohuita jääkidepilviä. Kun jääkidepilvi on taajaman kohdalla, katuvalojen ja muiden kirkkaiden valojen ylle voi ilmestyä keinovalopilareita. Ilmiö kestää tyypillisesti muutamia kymmeniä minuutteja tai muutamia tunteja. Koska kyse on valon heijastumisesta, ilmaan heijastuva pilari toistaa sen alla olevan lampun valon värin.

Joskus harvoin pilarit kipuavat aina taivaanlaelle asti "keinovalopilarimetsäksi". Silloin yötaivas muistuttaa kalterihäkkiä.

Kylmä sää on ollut viime päivinä suotuisa keinovalopilareiden näkymiselle. Mitä kylmempää pakkassää on, sitä helpommin jääkidepilviä ja haloilmiöitä voi esiintyä.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmän mukaan keinovalopilareita on näkynyt viime päivinä muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Mikkelissä, Imatralla, Uudessakaupungissa ja Ylöjärvellä.

Osalähde: Tähtieteellinen yhdistys Ursa

Saitko hyvän kuvan keinovalopilareista, haloilmiöistä, revontulista tai upeasta pakkassäästä? Laita kuvasi MTV Uutisiin kuvat@mtv.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.