Unohduksella tuhoisat seuraukset: Hurja video paljastaa, kuinka nopeasti joulukuusi voi roihahtaa tuleen

Video paljastaa järkyttävän turvallisuusriskin: Näin nopeasti joulukuusi voi syttyä ilmiliekkeihin 0:53
Katso videolta, kuinka nopeasti kuiva joulukuusi syttyy palamaan.

Jos kodissasi on tänä jouluna aito joulukuusi, tämä video kannattaa katsoa. 

Unohditko antaa joulukuuselle vettä? Moni joulukuusta kotona pitävä ei ehkä tule ajatelleeksi, kuinka suuri paloturvallisuusriski kuivumaan päässyt kuusi on.  

Yhdysvaltojen kuluttajatuoteturvallisuuteen keskittyvän Consumer Product Safety Commission -virastonvideolla havainnollistetaan, miten nopeasti kuiva kuusi todellisuudessa syttyy kasteltuun verrattuna. Kuivassa kuusessa tuli roihahtaa salamannopeasti ja alkaa tehdä tuhojaan muutamassa sekunnissa. 

Suomessa Pelastustoimen tilastot paljastavat joulukuusien aiheuttaneen yhteensä 44 hälytystehtävää vuosien 2013–2017 välillä. Tilastojen mukaan 30 prosenttia joulukuun tulipaloista syttyy joulunpyhinä. 

Näin ehkäiset tulipalon

Luonnonkuusen omistajan kannattaa asettaa puu vedellä täytetylle jalustalle ja kastella sitä säännöllisesti. Puun tulee olla tuore: vihreä, ei rusehtava. Neulasten pitää taipua eikä katkeilla, ja rungon on oltava pihkasta tahmea.

Kuusi on sijoitettava lamppujen, liekkien ja lämmittimien ulottumattomiin. Oksille tulee ripustaa vain sisä-, ei ulkovaloja. Valot kannattaa myös tarkistaa rikkinäisten yksilöiden varalta. Johtoja ei saa peittää esimerkiksi maton alle, muuten ylikuumenemisen todennäköisyys kasvaa.

Sammutathan myös kuusen valot ennen nukkumaan menoa, äläkä ripusta oksille oikeita kynttilöitä.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2019.

Lue myös:

    Uusimmat