Unohda laihdutus ja itsesi piiskaaminen – tämä on todellinen kauneuden salaisuus

Mikä on kauneuden salaisuus? Ravitsemusterapeutti vastaa.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa muistuttaa, että kauneus on muualla kuin hoikkuudessa tai rypyttömässä ihossa. Paljon työssään erilaisia ihmisiä tapaava Palssa painottaa, että todellinen kauneus lähtee sisältäpäin.

– Se on kauhea klisee, mutta sisäinen kauneus ja tyytyväisyys itseen näkyvät ulospäin. Tärkein kasvojenkohotus on hymy, Anette Palssa muistuttaa.

– Jos keskitämme huomiota kaikkeen mihin emme ole tyytyväisiä, ajatus peilautuu myös ulospäin. Kaikki riippuu siitä, mihin kiinnitämme huomiota, Palssa toteaa.

Kliseisiltäkin kuulostavissa ohjeissa on perää. Palssa muistuttaa, että kaikki on kiinni asenteesta. Sisäisesti kauniilla ihmisillä on siis positiivinen vire elämään, ja se huokuu ulospäin.

– Positiivinen ja hyväksyvä asenne elämään ratkaisevat. Lasi kannattaa nähdä puoliksi täynnä puolityhjän sijaan.

Positiivisuutta voi oppia

Joillekin positiivisuus on luonnonlahja, mutta ilman tällaista lahjaa jääneet voivat myös kehittää ja harjoitella omaa positiivisuuttaan.

– Sen sijaan että ajattelee pirullisesti että toinen ihminen on kaunis ja pitkäsäärinen, voisi olla iloinen hänen puolestaan. Ethän tiedä mistä hän on kateellinen sinulle – tai mitä suruja hän joutuu kantamaan.

Positiivisen ja huumorintajuisen elämänasenteen lisäksi Palssa muistuttaa elämän ainutlaatuisuudesta. Onko elämässä kaikki kurjaa ja ikävää, vai voisiko arjessa olla myös valon pilkahduksia?

– Onnellisia ja hyvinvoivia ihmisiä tutkittaessa löytyy pieniä asioita, joista ollaan iloisia. Se näkyy ulospäin.

Vaikeuksien kautta voittoon

Elämässä voi kuitenkin tulla murheita ja ikävää, pitkäaikaissairautta ja tulo-ongelmia. Palssa kertoo saavansa useita asiakkaita, jotka esimerkiksi yt-neuvottelujen alettua ovat tietoisia töiden päättymisen riskistä.

– Toisille se on katastrofi, ei niinkään taloudellisesti, vaan työn menettämisen vuoksi. Toisille se on mahdollisuus omaan hyvinvointiin, asioihin joita ei ole ehtinyt tehdä kun on ollut töissä.

Rahapussin nyörien tiukentuessa tärkeintä saada elämä kuntoon. Silloin hyvinvointiohjeet tuntuvat höpötykseltä.

– Tarvehierarkia on tärkein. Pitää olla turvallinen olo, ilman sotaa tai väkivallan uhkaa. Riittävä toimeentulo on tärkeä. Se ei tarkoita montaa tonnia kuukaudessa, vaan sitä että on ruokaa, vaatteet ja katto pään päällä. Kun on pohjalla, eivät hiusten kunto, lohkeilevat kynnet tai suonikohjut merkitse mitään. Silloin kyse on selviytymisestä.

Enemmän siis ikävissäkin asioissa voi ajatella niiden tuomia positiivisia asioita. Onnellisuuden ydin on siinä, miten asiat kääntää mielessään. Sisäinen kauneus nousee tässäkin esiin.

– Kriisin keskellä voi ajatella, että nyt minulla on ainakin aikaa, ehdin käydä katsomassa mummoa sairaalassa tai kuntoilla, tehdä terveellistä ruokaa, lukea kirjoja, käyttää voimavaroja siihen. Voi nähdä niitä mahdollisuuksia, joita ylimääräinen aika tuo elämään.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat