Unohda kuluneet stereotypiat vaimon päänsärystä – pitkässä parisuhteessa seksistä kieltäytyykin usein mies

2:27

Tutkimuksen mukaan seksittömyys avioliitossa johtuu yllättävän usein siitä, että aviomies kieltäytyy petipuuhista.

Yllä olevalla videolla pohditaan seksin yleisintä ongelmaa.

Vaikka yleiseen stereotypiaan liittyy seksistä päänsärkyyn vedoten kieltäytyvä vaimo, tuore tutkimus osoittaa, että oikeasti "ei tänään, kulta" -lausahdukseen turvautuukin avioliitossa usein mies. Tutkimuksen mukaan miehet menettävät kiinnostukseensa seksiin naisia aiemmin pitkissä suhteissa.

64:ää aiempaa tutkimusta tarkastellut selvitys paljasti, että miehiä tympäisee seksissä odotukset siitä, että heidän pitäisi tehdä aloite. Vanhimmat tarkastelluista tutkimuksista ovat peräisin 1950-luvulta.

Molemmille sukupuolille henkinen yhteys on tärkeää seksihalujen säilyttämiseksi. Aivan kuten naisiakin, myös miehiä henkisen yhteyden puute ja pelko siitä, ettei kumppani pitäisikään viehättävänä, ahdistavat ja saavat kieltäytymään petileikeistä.

"On tapana olettaa, että naisilla on alhaisemmat seksihalut"

Aiemmin tänä vuonna Journal of Sex Research -julkaisussa esiteltyä tutkimusta johtanut tohtori Kristen P. Mark Kentuckyn yliopistosta toteaa tulosten kumoavan yleiset oletukset.

– Kulttuurissamme on taipumusta olettaa, että naisilla on alhaisemmat seksihalut kuin miehillä, ja että on epänormaalia, jos naisella on korkea seksivietti tai miehillä alhaiset seksihalut. Viimeisten vuosien tutkimukset ovat kuitenkin selvästi osoittaneet, että näitä sukupuoliin perustuvia oletuksia seksihaluista ei tue mikään tieto, Mark toteaa.

– Seksihalujen väheneminen on yleinen, mutta ei välttämätön osa pitkää parisuhdetta, Mark muistuttaa.

Halut eivät synny napista painamalla

Tutkimuksen mukaan miesten seksuaaliset halut ovatkin yhtä monimutkaisen prosessin takana kuin naistenkin, eikä niitä saa käyntiin napista painamalla.

Siinä missä naiset odottavatkin halujensa nousevan ja laskevan, miehet kuitenkin saattavat turhautua ja hämmentyä, kun sama tapahtuu heille. Heterosuhteissa miehet tuntevat jatkuvaa painetta kumppaniltaan ja yhteiskunnalta ylipäätään tehdä aloite seksiin – silloinkin, kun he eivät sitä halua.

Tutkija kehottaakin pariskuntia yksinkertaisesti hyväksymään sen, että halut tulevat ja menevät.

Yksilöllisiä, seksihaluihin vaikuttavia syitä voivat olla vaikkapa erektiovaikeudet, huono mielenterveys tai lääkkeiden sivuvaikutukset. 

Seksin määrästä parisuhteessa ei kuitenkaan kannata ahdistua heti, sillä tilanteet ja omat halut muuttuvat ja elävät jatkuvasti. Eikä se peitto heilu aina naapurillakaan. Lue:  10 paljastusta vällyjen välistä: Kuinka paljon ihmiset oikeasti harrastavat seksiä kuukauden aikana?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja