Ukrainalaisprikaatin puolustus murtui – Venäjän hyökkäys etenee Itä-Ukrainassa

Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle? 7:23
Venäjä kiihdyttää hyökkäystään – saako Ukraina tarpeeksi taistelijoita rintamalle?

Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainan Donetskin alueella on jälleen edennyt maan joukkojen vallattua Pervomaisken kylän, raportoivat useat lähteet.

Paikallistetun kuvamateriaalin mukaan venäläisjoukot nostivat Venäjän lipun Länsi-Pervomaiskessa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) pitää todennäköisenä, että Venäjä on vallannut kylän kokonaisuudessaan.

Sotaa avoimien lähteiden avulla seuraavan Deep Staten mukaan venäläisjoukot mursivat Ukrainan 59. jalkaväkiprikaatin puolustuksen ja valtasivat kylän.

Kylästä on taisteltu elokuusta 2022 saakka, Deep State kirjoittaa. Rauhanaikana pienellä paikkakunnalla asui noin 2 000 ihmistä.

Venäjä lisännyt hyökkäyksiä

Kylän valloitus ei itsessään ole merkittävä voitto Venäjälle, mutta laajemmassa kuvassa se on jälleen yksi paikkakunta, jonka Venäjä on alkuvuoden aikana onnistunut valtaamaan ukrainalaisjoukoilta.

Ukraina on toistuvasti kertonut kärsivänsä sotilas-, ammus- ja kalustopulasta, kun taas samaan aikaan Venäjä on raskaista menetyksistä huolimatta pystynyt viime aikoina tihentämään hyökkäystensä tahtia.

Viime aikojen näkyvimpänä esimerkkinä Venäjän kasvaneesta hyökkäystahdista on sen suurin panssarihyökkäys sitten viime vuoden lokakuun lopun. Hyökkäys tuotti Venäjälle suuria tappioita.

Ukrainalla vaikea tilanne

Sekä ISW että esimerkiksi Britannian puolustusministeriö ovat äskettäin antaneet lausuntoja, joissa on todettu, että Venäjällä riittänee keväällä voimaa jatkaa hyökkäyksiä kelirikosta huolimatta.

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei Ukrainalla ole riittävästi resursseja puolustautua Venäjän mahdollista ja odotettuakin seuraavaa suurhyökkäystä vastaan.

Venäjän keväälle tai kesälle ennustetun seuraavan isomman hyökkäysoperaation on uumoiltu tapahtuvan mahdollisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueella. 

Ukrainan helmikuussa menettämän Itä-Ukrainan Avdijivkan kaupungin liepeillä tilannetta hankaloittaa Ukrainan näkökulmasta lisäksi se, että maa joutui vetäytymään pitkäaikaisista tukiasemistaan, eivätkä uudet puolustusasemat tiettävästi olleet kovinkaan valmisteltuja.

Huhtikuun 7. päivä itsenäinen venäjänkielinen Meduza kirjoitti, että Venäjä on tehnyt "useita läpimurtoja viimeisen viikon aikana" edeten yli kilometrin joillain alueilla. Todellisista läpimurroista ei voida kuitenkaan puhua, sillä kyse on pikemminkin paikallisesta etenemisestä.

Meduza joka tapauksessa katsoo näiden pientenkin aluemenetysten heikentäneen Ukrainan armeijan taktista tilannetta huomattavasti.

Lue myös:

    Uusimmat