WP: Tällainen on Trumpin "kauhea sopimus" sodan lopettamiseksi – aikoo painostaa Ukrainaa

Trump esittää alueluovutuksia ratkaisuksi Ukrainan sotaan – asiantuntija epäileväinen 3:22
Katso myös: Trump esittää alueluovutuksia ratkaisuksi Ukrainan sotaan – asiantuntija epäileväinen

Washington Post -lehden mukaan entinen presidentti Donald Trump on yksityisesti sanonut, että hän voisi lopettaa Venäjän sodan Ukrainassa painostamalla Ukrainaa luovuttamaan joitakin alueita. 

Donald Trump on useasti julkisuudessa väittänyt, että hän voisi saada aikaan rauhansopimuksen Venäjän ja Ukrainan välille 24 tunnissa. Hän ei ole suostunut kertomaan keinoja, miten sen tekisi.

Nyt presidenttiehdokasta lähellä olevat lähteet kertovat, mikä suunnitelma todellisuudessa on, kertoo Washington Post -lehti.

Lähteiden mukaan Trumpin ehdotuksessa Ukrainaa painostetaan luovuttamaan Krim ja Donbasin raja-alue Venäjälle.

Trumpin kerrotaan sanoneen yksityisesti, että hän uskoo sekä Venäjän että Ukrainan haluavan tilanteesta "ulospääsyä ja pelastaa kasvonsa". Hänen kerrotaan uskovan, että Ukrainan osien asukkaat eivät pahastuisi siitä, että olisivat osa Venäjää.

Joidenkin ulkopolitiikan asiantuntijoiden mukaan Trumpin ajatus palkitsisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hyväksyisi kansainvälisesti tunnustettujen rajojen rikkomisen voimakeinoin.

Venäjä on aiemmin ilmoittanut liittävänsä Ukrainan maata Donbasin alueen ja Krimin ulkopuolelle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei hän hyväksy minkään alueen luovuttamista. 

Puolueettoman ajatushautomo Stimson Centerin vanhempi tutkija Emma Ashfordin mukaan alueiden vaihtaminen tulitaukoon asettaisi Ukrainan huonompaan asemaan. Tämä tapahtuisi ilman takeita siitä, että Venäjä ei aseistautuisi uudelleen ja jatkaisi vihollisuuksia, kuten se on tehnyt aiemmin. 

– Se on kauhea sopimus, hän sanoi Trumpin ehdotuksesta.

Trumpin kanssa samoilla linjoilla olevat ulkopoliittiset ajattelijat ovat korostaneet, että on puututtava Kiinan aiheuttamiin uhkiin Yhdysvaltojen eduille. He ovat myös kannattaneet Naton laajentumisen rajoittamista.

Lähde: Washington Post

Lue myös:

    Uusimmat