ISW: Venäjä on tehnyt suurimman panssarihyökkäyksensä kuukausiin – tämä siitä tiedetään

Ukrainan puolustusministeriön julkaisi videon väitetystä Venäjän panssarihyökkäyksestä 0:52
Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon, jossa se väitetysti torjuu Venäjän panssarihyökkäyksen Donetskin luoteispuolella.

Venäjä on tehnyt Ukrainassa suurimman moottoroidun hyökkäyksensä sitten viime vuoden lokakuun lopun, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon raportin mukaan Ukraina pystyi torjumaan Itä-Ukrainan Avdijivkan alueella tapahtuneen hyökkäyksen ilman, että Venäjä olisi kyennyt tekemään paikallistakaan läpimurtoa.

Hyökkäys tapahtui ISW:n tietojen perusteella 30. maaliskuuta. Siihen osallistui 36 taistelupanssarivaunua ja 12 rynnäkköpanssaria, ukrainalaissotilas sanoo ajatushautomon mukaan.

Ukrainalaissotilas väitti maan tuhonneen 12 taistelupanssarivaunua ja kahdeksan rynnäkkövaunua eli merkittävän osan hyökkäykseen osallistuneesta kalustosta.

Väitteitä tappioista ei ole vahvistettu, mutta paikallistettujen ja 31. maaliskuuta julkaistujen kuvien perusteella Avdijivkasta länteen on Tonenken kylän lähistöllä havaittu useita tuhoutuneita ja vaurioituneita venäläispanssareita.

Merkittävä hyökkäys

Venäjän 90. panssaridivisioonan osien uskotaan osallistuneen hyökkäykseen. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun kyseisen divisioonan sotilaat tiettävästi hyökkäävät sitten Avdijivkan valtauksen.

Kyseinen divisioona on todennäköisesti merkittävä osa Venäjän operatiivista reserviä, jolla Kremlin sodanjohto voi yrittää jatkaa ja voimistaa hyökkäyksiään Avdijivkasta länteen, ISW arvioi.

ISW pitää hyökkäyksen kokoa merkittävänä. Kun Venäjä edellisen kerran teki suuren panssarirynnäkön, tuhosi Ukraina raportoidusti lähes 50 venäläistä taistelupanssarivaunua ja yli 100 muuta panssaroitua ajoneuvoa taisteluissa, jotka käytiin lokakuun 19.– 20. päivä.

Sekä ISW että esimerkiksi Britannian puolustusministeriö ovat äskettäin antaneet lausuntoja, joissa on todettu, että Venäjällä riittänee keväällä voimaa jatkaa hyökkäyksiä kelirikosta huolimatta. 

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei Ukrainalla ole riittävästi resursseja puolustautua Venäjän mahdollista ja odotettuakin seuraavaa suurhyökkäystä vastaan. 

Ukrainan tilannetta ei myöskään auta Avdijivkan alueella se, että se joutui nopeasti vetäytymään uusiin puolustusasemiin rauniokaupungin menetyksen jälkeen helmikuun puolivälissä.

ISW: Positiivinen merkki Ukrainalle

Ukrainan nyt osoittama kyky torjua suurehko panssarihyökkäys on ISW:n mukaan "positiivinen merkki sen kyvystä puolustautua tulevaisuudessa suuria Venäjän rynnäköitä vastaan". 

ISW arvioi, että Venäjällä on voimia tehdä seuraava suuri hyökkäys vain yhdellä operatiivisella suunnalla. 

Nyt nähty pataljoonan kokoinen panssarihyökkäys antaa viitteitä siitä, että Venäjä saattaa pitää Länsi-Donetskin aluetta prioriteettina.

Lue myös:

    Uusimmat