Bloomberg: Kiinan sotilaallinen tuki Venäjälle kulissien takana on kasvanut viime aikoina

Kiina tavoittelee talouskasvua ja lisää sotilasmenojaan – sotilasbudjetti nousee yli 200 miljardiin euroon 2:10
Kiina tavoittelee talouskasvua ja lisää sotilasmenojaan – sotilasbudjetti nousee yli 200 miljardiin euroon

Kiina on viime aikoina lisännyt sotilaallista tukeaan Venäjälle sen Ukrainassa käymässä sodassa, Bloomberg kertoo yhdysvaltalaisiin tiedustelulähteisiin perustaen.

Niiden mukaan Kiina on antanut Venäjän käyttöön muun muassa geospatiaalista tiedustelutietoa, joka yhdistää muista tiedustelulajeista ja muista lähteistä kerättyjä tietoja karttoihin ja muuhun kuvamateriaaliin.

Lähteiden mukaan Kiina on toimittanut Venäjälle myös esimerkiksi sotilaskäyttöön tarvittavaa mikroelektroniikkaa ja optiikkaa sekä polttoainetta ohjuksiin.

Kiina on esiintynyt Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa neutraalina, mutta kulissien takana se on koko ajan tukenut Venäjää etenkin taloudellisesti, mutta myös sotilaallisesti. Maiden välinen kauppa on kasvanut ennätyslukemiin, minkä lisäksi Venäjä on onnistunut Kiinan avulla saamaan käsiinsä muun muassa aseisiin ja niiden valmistukseen tarvittavia mikrosiruja.

Financial Timesin mukaan Yhdysvallat on varoittanut kiinalaisyrityksiä vakavista seurauksista, jos ne jatkavat Venäjän tukemista.

Lue myös:

    Uusimmat