Uhri kuoli luotiin ystävänsä aseesta – KKO kumosi tuomion taposta ja palautti asian hovioikeuteen

Menettelyvirheen takia hovioikeus joutuu käsittelemään asian uudelleen.

Korkein oikeus (KKO) on kumonnut 24-vuotiaan miehen tuomion ystävänsä taposta Espoon keskuksessa vuonna 2018 ja palauttanut asian Helsingin hovioikeuteen.

Hovioikeus oli viime vuonna tuominnut miehen kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa taposta. Uhri oli kuollut, kun miehen kädessä ollut ase laukesi ja luoti osui uhria päähän.

Aiemmin mies oli tuomittu käräjäoikeudessa muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta neljän vuoden vankeuteen. Hovioikeus piti ampumista tahallisena, toisin kuin käräjäoikeus.

Korkeimmassa oikeudessa tapaus sai jälleen uuden käänteen, kun KKO katsoi hovioikeuden tehneen asiassa menettelyvirheen.

Keskiössä rikostutkijan laatimat kirjelmät

Keskeisenä asiana KKO:n arvioinnissa olivat hovioikeudessa todistajana kuullun rikostutkijan laatimat kirjelmät, jotka koskivat ampumisessa aiheutuneita verijälkiä. Kirjelmät oli laadittu ja toimitettu hovioikeudelle vasta pääkäsittelyn jälkeen.

KKO:n mukaan hovioikeuden ei olisi tullut ottaa ensimmäistä kirjelmää huomioon, ja toisen kirjelmän hyväksyminen oikeudenkäyntiaineistoksi olisi vaatinut hovioikeuden pääkäsittelyn täydentämistä. Pääkäsittelyn täydentäminen olisi ollut tarpeen muun muassa siksi, että syytetyllä olisi mahdollisuus puolustautua asianmukaisesti.

Päätöksellään KKO kumosi hovioikeuden tuomion tapposyytteen ja rangaistuksen osalta. Muilta osin hovioikeuden tuomio jäi lainvoimaiseksi. Kumotuilta osin KKO palautti asian hovioikeuteen, jonka on otettava asia uudelleen käsiteltäväksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja