Tyytymätön työntekijä avasi tulen hallintorakennuksessa, ainakin 12 kuoli – Virginian joukkoampuminen jo 150. tapaus tänä vuonna: "Yhdysvalloissa on valitettavan pitkä joukkoampumisten traditio"

Virginian ammuskelussa kuoli ainakin 12 0:33

Yhdysvalloissa Virginia Beachin kaupungissa mies avasi tulen perjantaina iltapäivällä hallintorakennuskompleksissa. Hän ehti ampua rakennuksen kolmessa eri kerroksessa ja onnistui tappamaan ainakin 12 ihmistä.

CNN kertoo, että poliisin mukaan kyseessä oli tyytymätön kaupungin työntekijä. Mies menehtyi vammoihinsa poliisien kanssa käydyn tulitaistelun jälkeen.

40-vuotias epäilty oli insinööri, joka työskenteli Virginia Beachin kaupungille.

Tapahtumapaikalle saapui aluksi neljä poliisia. Poliisipäällikkö James Cerveran mukaan epäillyn kanssa käyty tulitaistelu kesti pitkään.

Yhtä poliisia ammuttiin, mutta hän jäi henkiin luotiliivien ansiosta.

Epäilty ampui 45-kaliiperisella pistoolilla, joka on viranomaisten ensitietojen mukaan laillisesti ostettu.

Uhreja ei ole vielä tunnistettu. Loukkaantuneita on useita, joista ainakin neljä joutui sairaalaan leikkaukseen. Kolme heistä on kriittisessä tilassa.

"Äärimmäisen vakava ilmiö"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Yhdysvalloissa on valitettavan pitkä joukkoampumisten perinne. Usein ampujan motiiveja ovat poliittiset tai ideologiset syyt, joihin kietoutuu usein myös mielenterveyden häiriöitä.

Usein ampumiset synnyttävät uusia ampumisia. Massa-ampumiset ovat äärimmäisen vakava, mutta valitettavan tarttuva ilmiö.

– Esimerkiksi kouluampumisissa on valitettava trendi, jossa pyritään kopioimaan edellisiä tekoja.

Aatteet kytkeytyvät aseisiin

Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen äärioikeiston mielestä aseita pitäisi olla yhä useammalla, koska se suurentaisi joukkoampujien riskiä tulla ammutuksi. 

Oikeiston mielestä tämä nostaisi kynnystä joukkoampumisten toteuttamiselle. 

– Tuskin silti kukaan keskivertoyhdysvaltalainen haluaa hampaisiin asti aseistettua maata, Aaltola miettii. 

Yhdysvaltojen aselait ovat löyhät, vaikka ampumatapausten määrä maassa on suuri. Aaltolan mukaan varsinkin republikaaneille aseen kantaminen kuuluu "koti, uskonto ja isänmaa" -aatteeseen.

– Tyypillinen republikaanireaktio, varsinkin presidentti Trumpilla on ollut se, että rukoillaan näiden ihmisten puolesta ja ettei näin tapahtuisi uudelleen. Usein se jää uskonnollisten vetoomuksien tasolle.

Gun Violence Archive -järjestö, joka tarkkailee tuliaseväkivaltaa, kertoo perjantaisen ampumistapauksen olevan 150. joukkoampuminen Yhdysvalloissa tänä vuonna. Joukkoampumiseksi lasketaan ampumiset, joissa tulee ammutuksi tai kuolee vähintään neljä ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat