Typerät tyylisäännöt: Nämä muotimyytit pilaavat tyylisi

Pitääkö laukun ja kenkien olla samaa sävyä, entä saako syksyllä käyttää pastellisävyjä? Todelliset tyylitaiturit eivät anna muotilehtien listaamien sääntöjen tai ikivanhojen muotimantrojen rajoittaa vaatevalintojaan.

Älä anna aikansa eläneiden tyylisääntöjen rajoittaa pukeutumistasi, vaan ota ilo irti muodista. Listasimme muutamia kuulemiamme tyylisääntöjä ja pistimme ne uusiksi.

1. "Valkoista käytetään vain kesällä"

Valkoista ja pastelleja päälle vasta vapun jälkeen, ja syksyllä viikataan hempeät sävyt takaisin kaappiin odottamaan kevättä. Höpsis.

Valkoinen näyttää upealta esimerkiksi neuleissa, ja pastellisävyt tuovat pehmeyttä asuun syksyn pimeydessä. Vaaleat vaatteet tuovat raikkautta tummiin, talvisiin kokonaisuuksiin.

2. "Hienolla naisella on aina sukkahousut"

Tämäkin sääntö on aikansa elänyt. Edes kuninkaalliset eivät käytä enää aina sukkahousuja, etikettiasiantuntija ja muotitoimittaja Mirva Saukkola muistutti taannoin haastattelussamme. Sukkahousuja olennaisempaa on, että sääret ovat hyvin hoidetut. Voit siis huoletta juhlia kesähäitä paljain säärin!

3. "Printtejä ei kannata yhdistää samassa asussa"

Printtien yhdistely on taitolaji, myönnetään. Riskinotto voi kuitenkin kannattaa, sillä printit voivat myös tukea upeasti toisiaan! Esimerkiksi kukkakuosit ja raidat, maastokuosi ja leopardikuvio sekä pilkut ja graafiset elementit voivat hyvinkin sopia yhteen. Kiinnitä huomiota kankaiden väreihin ja tekstuureihin: riitasoinnut vältetään, kun värit toimivat hyvin yhdessä. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kuvioita vaatteisiin, jotka eivät ole asussa aivan rinta rinnan: esimerkiksi puseroon ja kenkiin, huiviin ja hameeseen, laukkuun ja housuihin....

4. "Ei printtiä päästä varpaisiin!"

Tämäkin hyvää tarkoittava neuvo on syytä jättää omaan arvoonsa. Esimerkiksi pitkässä maksimekossa printtikuvio voi näytää upealta. Samoin nyt muotia olleet kuvioidut housut yhdistettyinä samaa kuviota olevaan jakkuun voivat olla harmoninen mutta todella säväyttävä tyyliveto.

5. "Älä yhdistä voimakkaita värejä toisiinsa"

Älä kavahda voimakkaita väripareja! Vahvat värit eivät automaattisesti syö toistensa vetovoimaa. Esimerkiksi pinkin ja vihreän tai vaikkapa sinisen ja punaisen yhdistelmä voi toimia upeasti yhdessä. Kiinnittämällä huomiota sävyihin voit luoda näyttävän ja harmonisen kokonaisuuden.

6. "Laukun ja kenkien tulee olla samaa väriä"

Vieläkö joku valikoi kengät ja laukut vanhan mantran mukaan? Värikkäät, räväkät asusteet ovat mitä helpoin tapa piristää vaikkapa kokomustaa asua. Samaa väriä olennaisempaa on, että asusteet sopivat kokonaisuuteen ja ovat saman henkisiä. Tosin välillä juuri kaavan rikkominenkin voi olla sitä, mitä asu kaipaa! Luota siis omaan vaistoosi asusteiden valinnassa, älä isoäidin aikaiseen sääntöön.

7. "Vajaamittaiset lahkeet eivät imartele"

Moni ajattelee, että vajaamittaiset lahkeet ja midihameet lyhentävät sääriä auttamattomasti. Samasta syystä moni jättää nilkkurit ja remmikengät kaappiin.

Totta on, että vajaamittaiset lahkeet ja nilkkaremmit katkaisevat vartalon linjan, mutta kokeile, ennen kuin tuomitset. Mikäli sinulla on sirot nilkat, saattaa niiden paljastaminen luoda jopa kevyemmän, hoikemman vaikutelman.

8. "Tummansininen ja musta eivät sovi yhteen"

Eivätkö? Tosiasiassa tummansinisen ja mustan yhdistelmä voi olla todella tyrmäävä! Lisää vielä esimerkiksi kultaisia koruja, vaaleaa nahkaa tai ripaus valkoista ja hämmästy.

9. "Musta ja ruskea eivät ainakaan sovi yhteen!"

Tummansinisen ja mustan ohella moni kammoaa ruskean ja mustan yhdistelmää, tai ei yhdistäisi ruskean eri sävyjä keskenään. Kannattaa kuitenkin kokeilla, miten sävyt todellisuudessa sointuvat toisiinsa. Hiekansävyt ja musta, konjakki ja beige, suklaa ja musta toimivat kaikki yhdessä.

 

10. "Urheilukengät eivät kuulu kaupunkipukeutumiseen"

Liikunnallinen elämäntapa on ollut muodissa jo muutaman vuoden, ja viimeistään nyt myös lenkkareista on tullut salonkikelpoisia. Esimerkiksi Conversen tossuista ja Niken lenkkareista on tullut jo jonkinlaisia modernin muodin klassikkoja. Konservatiivisimmille työpaikoille tai edustustilaisuuksiin lenkkarit eivät ehkä kuulu, mutta huolettomaan city-tyyliin kylläkin.

11. "Juhlavaatteet ovat erikseen"

Paljetit, pitsit ja pikkulaukut kuuluvat juhlaan – mutta voivat piristää myös arkista asua. Olisi sääli jättää upeat vaatteet kaappiin odottamaan erikoistilaisuuksia! Paljettihame yhdistettynä neuleeseen, clutch-laukku farkkuasun kanssa tai vaikkapa pitsimekko nahkatakin alla ovat kaikki toimivia lookeja myös arjessa.

12. "Korkeat vyötäröt ovat epäimartelevia"

Äitifarkuiksikin parjatut korkeavyötäröiset housut ovat monesti imartelevampia kuin matalavyötäröiset mallit. Korkea vyötärölinja tuo kurvit esiin, piilottaa pömppiksen ja korostaa kapeaa vyötäröä – kokeile!

13. "Farkkua ja farkkua ei saa yhdistää"

Pilkkanimi "kanadalainen smokki" voidaan jo unohtaa. Denim-paita yhdistettynä farkkuihin tai puettuna kapean farkkukankaisen kynähameen kaveriksi voi itse asiassa olla upea yhdistelmä. Yhdistä keskenään eri sävyisiä farkkukankaita ja täydennä vaikkapa nahkaisilla asusteilla.

14. "Vastavärejä ei saa yhdistää"

Mistä ihmeestä tällainen käsitys on peräisin? Esimerkiksi liila ja kullanhohtoinen keltainen, oranssi ja sähäkkä sininen ovat kuin luotuja toisilleen.

15. "Vain kaksi näyttävää korua kerrallaan"

Itse Coco Chanel neuvoi naisia poistamaan asusta aina yhden asusteen ennen kuin he lähtevät kotoa. Yksinkertainen on toki kaunista, mutta, se mikä toimi mademoiselle Chanelilla, ei välttämättä toimi sinulla. Röykkiö rannekoruja ja sormuksia voi tehdä sinun tyylistäsi omaperäisen, ja statement-kaulakoru yhdistettynä jännittävään pikkulaukkuun ja vyöhön voi kääntää päät hyvälläkin tavalla.

16. "Tyylisäännöistä ei pidä poiketa"

Sukat sandaaleissa? Midihame ja nilkkurit? Maksihame lyhyellä, vaakaraitaa lihavalla? Mikä ettei! Pukeutuminen on itsensä ilmaisua, ja jotkut säännöt on tehty rikottaviksi. Käytössäännöt on hyvä pitää mielessä, mutta muuten voit päästää luovuutesi valloilleen. Pinkkiä minihametta ei siis ehkä kannata pukea hautajaisiin, mutta esimerkiksi iän on turha antaa estää mieluisia vaatevalintoja.

Lue myös:

    Uusimmat