Työsuojeluvaltuutettu: Timo Räty kieltäytyi hoitamasta kiusaustapausta AKT:ssa

Timo Rädyllä oli lukuisia tilaisuuksia korjata käytöstään, kerrotaan uutuuskirjassa.

Tänään julkaistaan AKT:n henkilökunnan entisen työsuojeluvaltuutetun, Pertti Sulasalmen kirja Maantiekiitäjä. Siinä hän käy läpi parikymmentä vuottaan Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitossa AKT:ssa. Kirjan loppuosa käsittelee käänteitä, jotka liittyivät entisen puheenjohtajan Timo Rädyn ja viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen kiusaamistapaukseen.

Pertti Sulasalmi kuvailee tarkkaan tapaa, joilla Rädyn käytökseen yritettiin puuttua. Ensimmäinen tapaaminen Hilkka Ahteen kohtelusta järjestettiin kauan ennen Timo Rädyn erottamista kesällä 2012.

Sulasalmi ilmoittaa painottaneensa, että epäasiallinen kohtelu voidaan hoitaa joko talon sisällä tai sitten viranomaisten toimesta.

Työsuojeluvaltuutettu sai postissa hameen

Työsuojeluvaltuutettuna Sulasalmi kertoo yrittäneensä toistuvasti selvittää tilannetta. Hän ihmettelee, kuinka vähän Rädyn käyttäytyminen kiinnosti liiton hallituksen jäseniä ja kuinka he pikemminkin pitivät tilannetta ajojahtina Rätyä kohtaan. "He kieltäytyivät uskomasta, että heidän asioitaan menestyksekkäästi hoitanut Räty olisi työpaikkakiusaaja", hän kirjoittaa.

Ahteen tapauksen lisäksi oikeuteen on päätynyt myös toinen tapaus, jossa oletetun kiusauksen kohteena oli myös Rädyn alaisuudessa työskennellyt nainen. Sulasalmi kertoo, kuinka myös tästä toisesta kiusaamistapauksesta yritettiin järjestää palaveria. Räty siirsi alaisensa toisiin tehtäviin. "Koska Räty ei ollut perustellut mitenkään (...) siirtoa, sen katsottiin johtuneen kiusaamisasian esille nostamisesta", Sulasalmi kirjoittaa.

Tässä tapauksessa on nostettu syyte Timo Rätyä vastaan työturvallisuusrikoksesta. Myös viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen tapaus on päätynyt syytteeseen epäillystä työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä. Siinä syytettynä ovat Timo Rädyn lisäksi entinen valtuuston puheenjohtajaa Heikki Harakka ja hallituksen varapuheenjohtaja Veijo Ruonala. Asiaa käsitellään oikeudessa marraskuussa.

Sulasalmi kertoo, kuinka molemmat kiusatuksi joutuneet kertoivat hallituksen johdolle seikkaperäisesti Timo Rädyn käytöksestä. "Minä sanoin palavereissa Ruonalalle ja Harakalle, että Rädyn toiminta oli lainvastaista ja että se oli myös rikosasia", Sulasalmi kirjoittaa.

"Räty jatkoi epäasiallista käytöstään, vaikka asiaa kuinka vatvottiin", Sulasalmi kirjoittaa.

Kun Timo Rädyn käytös Hilkka Ahdetta kohtaan tuli julkiseksi, alkoi AKT:n sisällä valtataistelu kummankin asemasta liitossa. Rädyn tukijat sydämistyivät työsuojeluvaltuutettu Sulasalmen käytökseen asiassa. Entinen valtuuston puheenjohtaja lähetti Sulasalmelle paketin.

"Joulukuun 7. päivä sain postia Oulusta. (...) Avasin kirjeen. Hame oli kirjava ja kokopitkä", Sulasalmi kirjoittaa.

AKT kuin lastentarha

Sulasalmi kuvaa Rädyn persoonaa etäiseksi. "Hän ei päästänyt ketään lähelleen. Hänen kanssaan ei voinut neuvotella, sillä hän ei pyrkinyt neuvottelutulokseen neuvotellen", hän kirjoittaa.

Rädyn ohjeita alaisilleen Sulasalmi kuvaa epämääräiseksi käskyttämiseksi. "Kun sihteeri oli hyllytetty, oli toimintamalli Rädyn asioiden hoidossa seuraava; sihteeri teki ensin omiin työtehtäviinsä kuuluvan esityksen asian hoitamisesta ja vei sen sitten toiselle henkilölle, joka vei paperin Rädyn pöydälle. Jossakin vaiheessa Räty oli katsonut paperin ja vei sen sihteerin huoneen ohi toiselle henkilölle, joka sitten toi paperin Rädyn sihteerille. (...) Koko touhu oli yhtä lastentarhaa."

Ahde mietti kuukausia

Sulasalmi myös kertoo, kuinka hän lopulta luovutti hoitamasta kiusausasioita. Kun hän oli aikansa yrittänyt hoitaa asioita talon sisällä, päätyi hän hakemaan työsuojelutarkastajalta menettelyohjeet asioiden jatkokäsittelyä varten. Sitten hän toimitti saamansa ohjeet molemmille kiusatuille. "Sanoin että jutun hoitaminen on kohdaltani ohi. Nyt se siirtyi heille henkilökohtaiseksi asiaksi."

Toinen kiusatuista lähti pian tämän jälkeen liitosta. Sulasalmi kertoo, että Hilkka Ahde mietti asian eteenpäin viemistä useiden kuukausien ajan.

MTV3 kertoi Ahteen kantelusta aluehallintovirastoon ensimmäiseksi marraskuussa 2011.

Tapauksen päätyminen syytteeseen saakka ei ollut Sulasalmelle mikään yllätys. "Olin varma, että Rädyn juttu menisi loppuun asti. Me olimme tehneet kaikkemme poistaaksemme epäasiallisen kohtelun. Työterveyshuolto oli yrittänyt saada Rätyä keskusteluun. Räty kieltäytyi."

AKT maksoi Rädyn teosta

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi marraskuussa 2011 tapauksesta, jossa Rädyn epäiltiin syrjineen liiton miestyöntekijää. Sulasalmi kertoo kirjassaan, kuinka hän yritti työsuojeluvaltuutettuna estää tapahtumia. Se ei onnistunut, minkä jälkeen Sulasalmi päätyi eroamaan työsuojeluvaltuutetun tehtävästä.

Tämäkin asia olisi voinut päätyä käsiteltäväksi oikeuteen. Kun Räty oli erotettu, AKT:n väliaikainen johto kuitenkin sopi asian miehen kanssa. AKT päätyi maksamaan miehelle neuvotteluissa sovitun korvaussumman. Näin asia ei päätynyt oikeuteen saakka.

Lue myös:

    Uusimmat