Työryhmä: Täyskielto venäläisten kiinteistöhankinnoille

Ehdotus: Venäläisten kiinteistöhankinnoille täyskielto – katso puolustusministeri Häkkäsen tiedotustilaisuus 1:14
Näin puolustusministeri Antti Häkkänen kommentoi työryhmän mietintöä 17. toukokuuta.

Hankintaan ei myönnettäisi lupaa henkilöille, joiden kansallisuusvaltio muodostaa uhan Suomelle ja olisi EU:n mukaan loukannut toisen valtion alueellista koskemattomuutta, työryhmä esittää.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) asettama virkamiestyöryhmä ehdottaa täyskieltoa tiettyjen valtioiden kansalaisten kiinteistöhankinnoille Suomessa. Työryhmän mietinnön valmistumisesta kertoo puolustusministeriö.

Viime vuoden lopulla perustetun työryhmän tarkoituksena on ollut arvioida Venäjän kansalaisiin kohdistuvaa kiinteistökaupan täyskieltoa ja valmistella ehdotus sen toteuttavaksi lainsäädännöksi.

Työryhmä esittää, ettei kiinteistön hankinnalle myönnettäisi lupaa henkilöille, joiden kansalaisuusvaltion EU on todennut loukanneen toisen valtion alueellista koskemattomuutta, itsenäisyyttä ja suvereniteettia ja jonka kansalaisuusvaltio muodostaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle turvallisuusuhkan.

Mahdollisessa laissa tarkoitettu valtio määriteltäisiin valtioneuvoston asetuksella.

Päätökset lakihankkeen jatkotoimista tehdään myöhemmin.

Poikkeuksia oleskeluluvan saaneille

Mietinnössä ehdotettuun kieltoon sisältyisi poikkeus henkilöille, joilla on pysyvä oleskelulupa Suomeen tai Suomen myöntämä pysyvä EU-oleskelulupa. Näihin henkilöihin sovellettaisiin voimassaolevaa lupalakia.

Kielto ei koskisi myöskään Suomen ja jonkin toisen valtion kaksoiskansalaisia.

Työryhmän esitys ei vaikuttaisi oikeuteen vuokrata kiinteistöä tai hankkia sellaista tilapäiseen käyttöön.

Hanke liittyy hallitusohjelman tavoitteisiin tarkastella EU- ja Eta-alueen ulkopuolisten tahojen kiinteistönhankintaa ja -hallintaa koskevan sääntelyn riittävyys.

Hallitus selvittää myös mahdollisuuksia jälkikäteiseen puuttumiseen ja kontrolliin turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta keskeisen omaisuuden osalta.

Viranomaisvalvonta voisi vaikeutua

Mietinnön mukaan kesän 2023 maahantulorajoitukset ovat käytännössä lopettaneet Venäjällä asuvien Venäjän kansalaisten kiinteistökaupat Suomessa.

Valtaosa kiinteistökaupoista on tätä nykyä Suomessa asuvien Venäjän kansalaisten ja Suomeen perustettujen yritysten tekemiä. Kaupat ovat vaatineet mietinnön mukaan puolustusministeriöltä enemmän omistajien taustojen ja taustayhteyksien selvittämistä.

Työryhmän mietinnössä arvioidaan, että ehdotetun lainsäädännön myötä vuokraamistoiminta sekä bulvaanien kautta toimiminen voisi mahdollisesti lisääntyä. Tällöin omistusjärjestelyt saattaisivat monimutkaistua ja läpinäkyvyys vähentyä, mikä vaikeuttaisi viranomaisvalvontaa ja lisäisi resurssitarpeita valvontaan.

–  Resurssikysymykseen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka aktiivista kiinteistönhankinnan kiellon piirissä olevan valtion kansalaisten ja yhteisöjen kiinteistönhankinta on, mietinnössä todetaan.

Tietyn valtion kansalaisiin kohdistuva kielto asettaisi tietyn väestöryhmän osan eriarvoiseen asemaan suhteessa muuhun väestöön ja muiden maiden kansalaisiin, mikä voi aiheuttaa levottomuutta ja vastakkainasettelua, mietinnössä todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat