Työllisyys koheni tammikuussa – Hypon ekonomisti: Taloudella vahva veto koronasta huolimatta

11:02
Tässä yksi näkökulma koronan aiheuttamiin työllisyysongelmiin. Tuoreimmat rajoitukset veivät oopperalaulajalta työt. (MTV Uutiset Live 28.12.2021)

Työllisyyden trendiluku oli tammikuussa 73,5 prosenttia ja työttömyyden 7 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Työllisiä oli tammikuussa 88  000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 31  000 vähemmän.

Työllisiä naisia oli 60  000 enemmän ja miehiä 28  000 enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Työttömien joukossa oli 109  000 miestä ja 97  000 naista.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen totesi lukujen kertovan talouden vahvasta vedosta ja nopeasta noususta koronahuolista huolimatta.

–  Näkymä on kuitenkin kahtalainen: työllisyyden nousu selittyy vahvasti määräaikaisten työsuhteiden ja osa-aikatyön kasvulla, mikä kertoo työnantajien kokemasta epävarmuudesta pitkittyneen koronakriisin keskellä, Keskinen toteaa kommentissaan.

Keskinen piti pitkäaikaistyöttömyyden korkeaa tasoa huolestuttavana merkkinä.

–  Ennen koronaa Suomessa oli noin 62  000 yli vuoden työttömänä ollutta, kun lukema on nyt peräti 106  000 henkilöä. Samalla avoimien työpaikkojen määrä on noussut poikkeuksellisen korkealle, mutta työttömät eivät joko halua tai pysty ottamaan näitä vastaan.

Keskinen ennakoi, että kohtaanto-ongelma rajoittaa talouden kasvuvauhtia jo tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja