Tyhjensikö loma lompakon? Lue martan helpot säästövinkit

Lomalla rahaa palaa ja usein arkeen palatessa voivat suurimmat säästöt olla mennyttä. Miten saada talous takaisin ruotuun? Martta vinkkaa kätevät säästöniksit.

Kurkkaa pakastimeen

Jos ruokakulut ovat toivottava säästökohde, Satakunnan Marttojen kotitalousneuvoja Sari Raininko kehottaa tutkimaan, mitä kaikkea pakastimeen on vuoden mittaan kertynyt. 

– Kannattaa systemaattisesti selvittää, mistä kaikesta sieltä voisi tehdä ruokaa. Lihat ja kalat kannattaa ensin hyödyntää. Jos löytyy marjoja, nekin voi ensin käyttää pois, Raininko neuvoo.

Pakastimen lisäksi on hyvä vilkaista jääkaapin perälle – myös kuiva-ainekaapit on syytä koluta läpi perinpohjaisesti. 

Vertaa hintoja

– Jos perhe on tottunut syömään muroja, opetelkaa valmistamaan puuroa. Se voi vaikuttaa paljonkin: puurohiutaleet maksavat 1,8 euroa kilolta ja murot 8 euroa kilolta. Puuroannos ei siten montaa senttiä tule maksamaan, Raininko huomauttaa.

– Puuro on edullista, terveellistä ja nopea valmistaa. Puuroon saa vaihtelua vaikkapa marjoilla.

Suosi sesonkituotteita

– Älä osta kallista, vaan kauden tuotteita. Kun tuotteita vaihtelee, voi opetella uusia makujakin siinä sivussa. 

Tee itse

Moni tyytyy kiireen keskellä valmisruokiin. Raininko muistuttaa, että itse tekemällä voisi säästää pitkän pennin. Itse voi tehdä edullisesti vaikkapa sämpylöitä.

– Keitoistakin on hyvä lähteä liikkeelle, ne ovat helppoja ja nopeita. Jos on kiire, niitä voi myös esivalmistella. 

Tartu tarjouksiin

– Tarjouksia kannattaa hyödyntää. Jos vaikka jauheliha on tarjouksessa, osta isompi erä ja tee pienempiin eriin ruokaa pakastimeen. Siitä saat nopeasti montaa eri sorttia: jauhelihakastiketta, pihviä tai voit ruskistaa lihaa valmiiksi pakkaseen, jolloin saat siitä myöhemmin nopeasti kastikkeen, tai keittoihin ja patoihin täytettä.

Jätä auto pihaan

Jos säästökuuriin on tarvetta, auto kannattaa jättää suosiolla kotiin aina kun mahdollista. Polttoainekustannuksista voi karsia, mikäli työmatkaa voi tehdä kävellen tai pyörällä.

– Riippuu tietenkin siitä, missä asuu. Maalla tai syrjäseudulla voivat välimatkat olla pitkiä, mutta kaupungissa tätä voi hyödyntää. Vähennät lisäksi ilmansaasteita, Raininko lisää.

Minimoi turhat kulut

Yllättävän menoerän voivat aiheuttaa pienet, huomaamattomat ostokset. Näitä voivat Rainingon mukaan olla mukaan napatut iltapäivälehdet, karkki- ja sipsipussit ja limsat.

– Jos joka päivä laittaa kaksi euroa lehden ostamiseen, siitä kertyy vuoden mittaan yllättävän iso summa. 

Pienennä sähkölaskua

Jos haluaa säästää sähkölaskussa, voi sitä edesauttaa pitämällä asuntojen sisälämpötilat vielä jonkin aikaa alhaisempina. 

– Jos ei vielä laskekaan niitä lämpötiloja, vaan laittaa vähän enemmän vaatetta. Huoneenlämpötila voi olla hyvin 18 astetta.

Raininko muistuttaa, että kaikki koneet ja laitteet on hyvä sammuttaa pois valmiustilasta.

– Televisiot ja tietokoneet vievät yllättävän paljon sähkövirtaa. Lisäksi kannattaa miettiä kannattaako sähkösaunaa lämmittää ihan joka ilta. Se saattaa olla päällä viisikin tuntia, kun odotellaan perheenjäseniä. Samoin suihkussakaan ei kannata puolta tuntia olla veden alla, vaan nopeasti käydä. Pidemmällä aikavälillä se voi näkyä laskussa, Raininko sanoo.

Kokeile kierrätystä

Raininko kehottaa pohtimaan, tarvitseeko joka kuukausi uusia vaatteita. Hänen mielestään monelta myös korjaamisen taito on usein hukassa: ei osata enää laittaa uutta nappia tai vaihtaa vetoketjua. 

– On helppoa vain laittaa roskiin. Kannattaa opetella uusia taitoja. UFF:ilta tai Kierrätyskeskuksesta saa myös ihan käyttökelpoista tavaraa. Vaatteiden kierrätyksen osalta etenkin lapsiperheiden kannattaa myös hyödyntää sukulaisia.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi lähetyksessä lokakuussa 2012 vieraillut Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen vinkkasi, mitä kaikkea syksyn sadosta voi saada irti. Katso video!

Syksyn sieni- ja kasvissatoa. 30:54

Lue myös:

    Uusimmat