Tutkintakomitea: Trump oli vallankaappausyrityksen keskiössä – julkiset kuulemiset kongressitalon valtauksen tutkinnasta alkoivat

Tutkintakomitea: Trump oli vallankaappausyrityksen keskiössä –?julkiset kuulemiset kongressitalon valtauksen tutkinnasta alkoivat 1:12
Tutkintakomitea: Trump oli vallankaappausyrityksen keskiössä – julkiset kuulemiset kongressitalon valtauksen tutkinnasta alkoivat

Komitean johtaja Bennie Thompsonin mukaan kongressitalon valtaus oli "röyhkeä yritys kaataa valtiojohto".

Yhdysvalloissa julkiset kuulemiset kongressitaloon viime vuoden loppiaisena tehdyn hyökkäyksen tutkinnan tuloksista ovat alkaneet.

Tutkintakomitean johto nosti heti avauspuheenvuoroissa esille, että maan entinen presidentti Donald Trump ja tämän väitteet vaalivilpistä olivat keskiössä "vallankaappausyrityksessä", jolla pyrittiin jatkamaan Trumpin presidenttiyttä.

– Presidentti Trump kutsui ja keräsi väkijoukon kokoon ja oli hyökkäyksen käynnistävä tekijä, sanoi komitean varajohtaja ja republikaanikongressiedustaja Liz Cheney omassa avauspuheenvuorossaan.

Avauskuulemisessa nähtiin muun muassa videoituja todistuspuheenvuoroja Trumpin arvostamilta ja luotetuilta neuvonantajilta, kuten oikeusministeri Bill Barrilta ja entisen presidentin vävyltä Jared Kushnerilta.

Komitea näytti myös karua ja osittain ennennäkemätöntä kuvamateriaalia puolentoista vuoden takaisesta väkivallasta kongressitalolta.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa alkaneet kuulemiset televisioidaan.

Komitean johtajan mukaan maan demokratia on yhä vaarassa

Kuulemiset avannut tutkintakomitean johtaja ja demokraattipoliitikko Bennie Thompson syytti Trumpin olevan salaliiton keskiössä.

– Tammikuun 6. päivä oli vallankaappausyrityksen kulminaatiopiste. Röyhkeä yritys kaataa valtionjohto, kuten eräs mellakoitsijoista asian ilmaisi. Väkivalta ei ollut sattumaa.

Thompsonin mukaan tapahtunutta ei voi lakaista maton alle ja yhdysvaltalaiset ansaitsevat vastauksia. Thompson sanoi myös, että maan demokratia on yhä vaarassa.

– Salaliitto kansan tahdon estämiseksi ei ole ohi. Tässä maassa on henkilöitä, jotka janoavat valtaa, mutta eivät rakasta tai arvosta sitä, mikä tekee maastamme mahtavan, Thompson sanoi.

Ensimmäisten kuulemisten aikana todistaa muun muassa brittiläinen dokumentaristi Nick Quested, joka seurasi äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäseniä ennen loppiaisena tapahtunutta hyökkäystä sekä sen aikana.

Kuulemisten aikana ääneen pääsee myös Capitol-kukkulan poliisi Caroline Edwards, joka sai aivotärähdyksen, kun pyöräteline heitettiin hänen päälleen hyökkäyksen aikana.

Trump: Tammikuun 6. päivän mielenosoittajat "maamme kaikkien aikojen mahtavin liike"

Trump on toistuvasti ohittanut tutkintakomitean toimet perusteettomana ajojahtina. Kuulemisten avajaispäivänä Trump puolusti kongressikukkulan tapahtumia ja kutsui tammikuun 6. päivä mieltään osoittaneita "maamme kaikkien aikojen mahtavimmaksi liikkeeksi".

Vaikka monet Trumpin läheiset, kuten Kushner sekä Trumpin lapset Ivanka ja Don Jr., ovat tehneet yhteistyötä komitean tutkinnan kanssa, monien Trumpin vakaumuksellisimpien kannattajien odotetaan kyseenalaistavan tutkintaa ja siinä esitettyjä todisteita.

Komitea pyrkii todistamaan, että Trump auttoi mahdollistamaan kongressitalon hyökkäyksen väittämällä häviämiään presidentinvaaleja vilpilliseksi, vaikka hänen oman hallintonsa mukaan vaaliturvallisuus oli parempaa kuin koskaan.

Trumpin hallintoa syytetään sekaantumisesta myös moniin mahdollisesti laittomiin salahankkeisiin, kuten suunnitelmiin vaalikoneiden haltuunottamisesta ja vaa'ankieliosavaltioiden valitsijamiesten vaihtamisesta Trumpia kannattaviin valitsijamiehiin.

Lue myös:

    Uusimmat