Tutkimustulokset viittaavat siihen, ettei koronavirus leviä seksin välityksellä – huomioi kuitenkin yksi tärkeä asia

Miten pyydän lisää seksiä parisuhteessa? 1:07
Miten pyydän lisää seksiä parisuhteessa?

Tuoreen tutkimuksen mukaan seksi koronakaranteenissa on turvallista. On kuitenkin hyvä huomioida, että suutelun välityksellä koronavirus kuitenkin leviää.

Koronavirus leviää pisaratartuntana esimerkiksi silloin, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Vaikka suutelukin on näin ollen pannssa, tuoreen Utahin yliopiston tutkimuksen mukaan virus ei vaikuta kuitenkaan tarttuvan siemennesteen välityksellä, uutisoivat New York Post ja EurekAlert.

Kansainvälinen tutkijatiimi Yhdysvalloissa ja Kiinassa ei löytänyt todisteita koronaviruksesta siemennesteessä tutkittuaan 34 aikuista kiinalaismiestä, joiden koronavirustesti oli ollut positiivinen noin kuukautta aiemmin. Geneettinen analyysi osoitti, että myös viruksen esiintyminen kiveksissä on hyvin epätodennäköistä. Tulokset esiteltiin Fertility and Sterility -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan tutkittava joukko oli pieni, joten tutkimus ei tarjoa varmoja vastauksia. Tuloksia tiimi pitää silti merkittävinä.

– Jos covid-19:n kaltainen tauti olisi seksin välityksellä tarttuva, olisi sillä vakavia seuraamuksia taudin ennaltaehkäisyn kannalta, ja sill äoisi olla vakavia seurauksia miehen pitkäaikaiselle lisäääntymisterveydelle, yksi tutkijoista, James M. Hotaling, toteaa tiedotteessa.

Tutkittavilla vain lieviä oireita, rajujen oireiden seurauksia ei tiedetä

Tutkimustulosten valossa covid-19 poikkeaisi esimerkiksi Ebolasta ja Zikasta, jotka tarttuvat myös seksin välityksellä. Huomioitavaa on kuitenkin se, että tutkimukseen osallistuneet koronapotilaat kärsivät vain lievistä tai kohtalaisista koronan oireista, joten periaatteessa on mahdollista, että taudin vakavamman muodon saaneella miehellä virusta voisi olla niin paljon, että se tartuttaisi siemennesteenkin.

– Meillä ei ole vastausta siihen juuri nyt, sanoo Hotaling.

Hotalingin mielestä on silti rohkaisevaa, ettei virusta löytynyt lievistä tai kohtalaisista oireista kärsivien miesten siemennesteestä. Tutkija kuitenkin varoittaa, että koronavirus voi edelleen levitä suudelmien välityksellä. Hotaling muistutttaa myös, että oireeton taudinkantaja voi vaikuttaa terveeltä, mutta levittää silti virusta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat