Tutkimus: Vanhemmat uskovat edelleen, ettei heidän lapsensa harrasta seksiä

Uuden tutkimuksen mukaan moni vanhempi uskoo, että makuuhuonemeininki kiinnostaa muiden lapsia, muttei perheen omia teinejä.

– Vanhemmilla, joita haastattelin, oli vaikeuksia ajatella omia teini-ikäisiä lapsiaan seksuaalisina olentoina. Samalla he ajattelevat lastensa ystävien olevan todella kiinnostuneita seksistä, sanoo tutkija Sinikka Elliott North Carolinan yliopistosta.

Elliott haastatteli 47 vanhempaa, jonka lapset olivat teini-iässä. Kuusi haastatelluista oli miehiä. Kyselyssä tiedusteltiin vanhempien uskomuksia teinien seksuaalisen kokeneisuuden saralla sekä sitä, miten makuuhuoneasioista puhutaan kotona.

Vanhemmat kuvasivat vastauksissaan jatkuvasti teinejään nuoriksi, epäkypsiksi ja naiiveiksi. Jotkut ajattelivat lastaan jopa aseksuaalina, jolta halut puuttuvat kokonaan. Isät kuvasivat lapsiaan samalla tavalla kuin äidit, kertoo msnbc.msn.com.

Eräs haastatelluista vanhemmista oli järkyttynyt, kun hänen 15-vuotias poikansa kertoi kenties saattaneensa tyttöystävänsä raskaaksi. Kotona ei ollut puhuttu ehkäisystä, eikä äiti aio tarttua aiheeseen ennen poikansa yliopistoikää. Nainen kuvasi nuortaan "hyväksi pojaksi, joka vain erehtyi".

Kaveripiiri houkuttelee ja vaarantaa

Vanhemmilla ei kuitenkaan ollut vaikeuksia kuvitella teini-ikäistensä ystävien olevan seksuaalisia olentoja. Ystäväpiiriä kuvattiin jopa siveettömäksi: erään haastatellun mukaan teineillä on "söpöt vartalot ja hyrräävät hormonit", ja he vain "odottavat innokkaana" eroottisia kokemuksia.

Oman lapsen seksuaalisen vietin puutetta myös verrattiin jyrkästi tämän ystävien hedonistisiin tarpeisiin. Elliottin mukaan tämä ajattelutapa vahvistaa käsitystä siitä, että "hurja" kaveriporukka voi vaarantaa "siveän" nuoren.

Moni vanhempi myös uskoi, että muut teinit voivat usuttaa heidän lapsensa tekemään jotain: teinityttö voisi esimerkiksi houkutella pojan seksiin, koska haluaa vakiinnuttaa asemansa tämän kumppanina.

MTV3/Helmi

Lähde: Msnbc.msn.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat