Tutkimus vahvistaa epäilyjä D-vitamiinivajeen ja koronan yhteydestä: Yli 80 prosenttia espanjalaispotilaista kärsi puutoksesta

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
D-vitamiinin tarve on yksilöllistä – videolla ravitsemusterapeutti antaa vinkin itselle sopivan määrän selvittämiseen

Uusi espanjalaistutkimus vahvistaa käsitystä D-vitamiinivajeen ja koronaviruksen yhteydestä. Espanjalaissairaalan 200 koronapotilaasta yli 80 prosenttia kärsi vitamiinin puutteesta.

D-vitamiinin puutos on yhdistetty infektioihin ja verenkiertotauteihin, ja immuunijärjestelmän toimintaan osallistuva vitamiini onkin ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena koronapandemian alusta alkaen. Tutkimuksissa on saatu viitteitä esimerkiksi siitä, että matalasta D-vitamiinitasosta kärsivät saattavat todennäköisemmin kuolla koronavirustautiin.

Akateemisessa The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -julkaisussa esitellyt tulokset lisäävät näyttöä D-vitamiinitasojen ja koronaviruksen yhteydestä. Espanjalaissairaalassa hoidetuista 216 koronapotilaasta 80 prosenttia kärsi D-vitamiinin puutteesta. Verrokkiryhmän 197 terveestä ihmisestä D-vitamiinivajetta poti 47 prosenttia.

Miehet ja sydänsairaat kärsivät useasti D-vitamiinivajeesta

Tiedotteessa tutkijat kertovat, että miehillä D-vitamiinitasot olivat alemmat kuin naisilla. Koronaviruksen on joissain tutkimuksissa havaittu olevan suurempi riski miehille kuin naisille. Syyksi on esitetty esimerkiksi erilaisia elintapoja ja biologiaa.

D-vitamiinivajeesta kärsivillä espanjalaispotilailla oli enemmän korkeaa verenpainetta sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet yhteyttä D-vitamiinin puutteen ja covid-19-taudin vakavuuden välillä, vaikka vitamiinivajeesta kärsivät olivat todennäköisemmin pidempään sairaalahoidossa.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että vaikean ja tehohoitoa vaativan koronainfektion vaara on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala.

Riskiryhmät suuremmassa vaarassa kärsiä D-vitamiinin puutteesta

D-vitamiinin puutteen ja koronaviruksen yhteyttä voi selittää osin se, että vanhuksilla ja erityisesti laitospotilailla D-vitamiininpuute on yleistä vähäisen auringossa oleskelun vuoksi. Lisäksi D-vitamiinin tuotanto heikkenee iän myötä.

Yli 70 vuoden iän tiedetään olevan vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Lisäksi D-vitamiinin puutos on yhteydessä lukuisiin eri sairauksiin, kuten diabetekseen ja verenkiertotauteihin. Keuhkojen, sydämen ja vastustuskyvyn toimintaa merkittävästi heikentävät perussairaudet voivat lisätä vakavan koronavirusinfektion vaaraa.

Espanjalaistutkijat kehottavat tunnistamaan ja hoitamaan D-vitamiininpuutteen erityisesti koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä.

D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, eniten kesäkuukausina. Talvella suomalaisten tulee huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista ravinnosta tai ravintolisistä.

Lue uusimmat koronavirukseen liittyvät artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat