Ethän kärsi vajeesta? Nämä kaksi vitamiinia ovat tärkeitä kehollesi: "Etenkin keski-ikäisillä miehillä saanti voi jäädä puutteelliseksi"

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18
Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

D- ja C-vitamiinit ovat keholle tärkeitä. Silti suomalaisista 20–30 prosenttia saa C-vitamiinia liian vähän.

Ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta kertoo tiedotteessa, miten tärkeiden vitamiinien saantiin voi panostaa helposti.

D-vitamiinia tarvitaan kehossa noin 300 eri toimintoon

D-vitamiinista puhutaan paljon, mutta moni suomalainen saa sitä silti niukasti.

D-vitamiinia tarvitaan kehossa noin 300 eri toimintoon, erityisen tärkeä se on luustolle ja useille elimistön reaktioille. Eräs yhdysvaltalaistutkimus myös vihjasi, että D-vitamiinilisän käyttö kolmen vuoden ajan pienentää syöpäpotilaiden riskiä kuolla sairauteensa.

Ruokavaliosta D-vitamiinia saa helpoiten D-vitaminoiduista maitotuotteista, rasvalevitteistä ja kalasta. Lisäksi D-vitamiinia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta, mutta Suomessa se ei yksin riitä täyttämään tarvetta.

Ravintolisää suositellaankin käytettäväksi etenkin talviaikaan.

Moni pitää suomalaisia D-vitamiinisuosituksia liian alhaisina, mutta suositukset annetaan aina senhetkisen tutkimusnäyttön pohjalta. 

Rasvaliukoisena D-vitamiini kertyy elimistöön, mikäli sitä saadaan liikaa, joten myös liikasaannin riski on huomioitu saantisuosituksia määriteltäessä. Erään kanadalaistutkimuksen mukaan runsas D-vitamiinin saanti ei vahvista luita – päinvastoin!

D-vitamiinin saantisuositus päivässä: aikuiset ja lapset 10 µg, yli 75-vuotiaat 20 µg, imeväisikäiset 2–10 µg tilanteen mukaan

C-vitamiinin saanti melko hyvällä tasolla

C-vitamiinia tarvitaan elimistössä monissa toiminnoissa: se muun muassa edistää luuston ja hampaiden kasvua sekä suojaa soluja haitallisilta yhdisteiltä. Pitkään jatkuneen C-vitamiinivajeen yleisin seuraus on keripukki.

C-vitamiinin saanti on suomalaisilla melko hyvällä tasolla, mutta parantamisen varaakin on. 20–30 prosenttia saa tätä tärkeää vitamiinia liian vähän.

– Jos ruokavalioon kuuluu jonkin verran kasviksia tai hedelmiä, täyttyy päivittäinen suositusmäärä melko helposti. Etenkin keski-ikäisillä miehillä C-vitamiinin saanti voi kuitenkin jäädä puutteelliseksi, Englund huomauttaa.

C-vitamiinin saantisuositus päivässä: aikuiset 75 mg, lapset 20–50 mg iän mukaan

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat