Tutkimus: Tyttäret huolehtivat vanhemmistaan poikia enemmän

Vanhempien, jotka haluavat vanhoilla päivillään lapsiaan apuun, kannattaa toivoa tyttäriä – mikäli tutkijoihin on uskominen. Princetonin yliopiston tutkimuksen mukaan tyttäret avustavat ikääntyneitä vanhempiaan poikia enemmän.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tyttäret hoitavat ikääntyneitä vanhempiaan niin paljon kuin kykenevät, kun taas pojat auttavat mahdollisimman vähän. Tyttäret käyttävät vanhempiensa hoitoon kuukaudessa aikaa keskimäärin 12,3 tuntia, kun taas pojat uhraavat siihen keskimäärin vain 5,6 tuntia.

Tutkimuksen johtaja Angelina Grigoryeva Princetonin yliopistosta sanoo tyttärien avustavan vanhempiaan sen mukaan, miten heidän oman elämänsä rajoitukset, kuten lastenhoito tai työ sen sallivat. Poikien tarjoama apu taasen liittyy ainoastaan toisten auttajien, kuten siskon tai toisen vanhemman poissa- tai läsnäoloon.

– Tyttäret käyttävät tuplasti, lähes seitsemän tuntia enemmän aikaa kuussa vanhempiensa hoitoon kuin pojat, Grigoryeva sanoo.

Tutkimus osoitti myös, että sisarusparvissa sukupuoli on tärkein yksittäinen tekijä siinä, kuinka paljon apua kukin sisarus antaa vanhemmalleen. Pojat, joilla on sisko, hoitavat vanhempiaan vähemmän, kun taas tyttäret, joilla on veli, hoitavat vanhempiaan enemmän. Grigoryevan mukaan tämä viittaa siihen, että pojat siirtävät vastuun vanhempienhoidosta siskoilleen.

Tutkimuksessa on käytetty tietoja Michiganin yliopiston terveys- ja eläketutkimuksesta, jossa tutkittiin yli 26 000 yli 50-vuotiasta amerikkalaista kahden vuoden välein.

Grigoryeva kertoo, että vanhemman hoidon tehtäväkseen ottavaan asia voi vaikuttaa suurestikin.

– Lukuisat empiiriset tutkimukset kertovat negatiivisista vaikutuksista auttajan henkiseen sekä fyysiseen terveyteen. Ikääntyviä vanhempiaan auttavien joukossa myös kuolleisuus on suurempi. 

Grigoryevan mukaan hoivaajien täytyy usein tasapainottaa vanhuksenhoito oman työelämän kanssa, joka mahdollisesti tarkoittaa uhrauksia uran suhteen ja pienempää tulotasoa. Omaishoidosta seuraa usein auttajalle myös merkittäviä taloudellisia kuluja.  

Tutkimus esiteltiin Amerikan sosiologisen yhdistyksen vuosikokouksessa elokuussa 2014.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat