Tutkimus: Tuntuvaa säästöä kunnon lämmöneristyksellä

Elinkaarikustannuksiltaan optimoidun puukerrostalon lämmittämiseen kuluu 60 % vähemmän energiaa kuin talojen, joita nykyisin rakennetaan. Energiaa säästävä, elinkaarikustannuksiltaan optimoitu puukerrostalo on 4 % tavanomaista kalliimpi rakentaa, mutta lisäkustannukset on maksettu energiasäästöillä jo 15 vuodessa.

Optimointi tarkoittaa muun muassa talon lämmöneristyksen ja ulkovaipan paksuntamista sekä lämmöntalteenottojärjestelmän asentamista. Jos tästä alkaen kaikkien uusien asuinrakennustemme lämmitystarve puolitettaisiin, olisi vuonna 2025 yli 20 % kasvaneen asuinrakennuskantamme lämmitysenergian kulutus 15 % pienempi kuin mihin päädytään nykytapaan rakentamalla.

Lämmitysenergiaa säästyisi vuodessa sama määrä mitä Loviisan ydinvoimala tuottaa sähköä vuodessa eli 7 TWh, johtava tutkija Pekka Leppänen VTT Rakennustekniikasta kertoo.

Korkealaatuinen ja pitkäikäinen puujulkisivu tehdään nykyistä paksummasta puutavarasta. Uusintamaalausten väli voidaan jatkaa kaksinkertaiseksi nykyiseen verrattuna. Lämpökäsitelty puu tarjoaa tutkijoiden mukaan uusia mahdollisuuksia myös kestävän puujulkisivun rakentajille.

Talon kaksinkertaistettu lämmöneristys ja lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto mahdollistavat talon muun tekniikan yksinkertaistamisen ja vähentämisen. Tämä säästää sekä rakennus- että ylläpitokustannuksia. Silti asumismukavuus paranee. Taloista tulee vedottomia ja meluttomia ja niissä on aina hyvä sisäilma.

Rakennusten lämmittämiseen kuluu noin neljännes kaikesta käyttämästämme energiasta. Siitä 2/3 on tuontitavaraa ja 3/4 fossiilista. Hiilidioksidipäästöistämme 31 % tulee rakennusten lämmityksestä. Tiedot selvisivät Nordic Wood 2 tutkimus- ja tuotekehitysohjelman tutkimuksessa "Life-cycle-cost optimised wooden multi-storey apartment building".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja