Tutkimus todistaa: Miehet todella tajuavat suunnat paremmin – syy yllättää

Tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia parempia navigoinnissa, mutta syynä ei ole evoluutio.

Tuore tutkimus todistaa ainakin yhden stereotyyppisen oletuksen todeksi: miehet ovat naisia parempia navigoinnissa, kirjoittaa New York Post.

Syy ei kuitenkaan löydy sukupuolten biologisista ominaisuuksista tai edes evoluutiosta.

Poikia rohkaistaan leikkimään enemmän ulkona

Illinoisin Urbana-Champaign yliopiston tutkijat saivat selville, että vahvuudet yksilöiden suuntavaistossa perustuvat yksinkertaisesti kasvatukseen.

Royal Society Open Science -alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan yhteiskunta rohkaisee poikia leikkimään ulkona useammin kuin tyttöjä. Näin pojat pystyvät kehittämään navigointitaitojaan jo nuoresta iästä alkaen.

– Sukupuoliset erot käyttäytymisessä tai suorituskyvyssä voivat johtua biologisista tai kulttuurisista prosesseista, joilla ei ole juurikaan tekemistä evoluution kanssa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa vertailtiin 21 eri lajin suunnistustaitoja urosten ja naaraiden kesken. Mukana tutkimuksessa olivat muun muassa saukot, sammakot, hevoset ja tietysti ihmiset.

Naiset törmäsivät navigoidessaan useammin ongelmiin

Ihmisten suuntavaistoa testattiin tutkimuksessa joko virtuaalitodellisuudessa tai oikeassa kaupungissa, jossa heille annettiin vain kartta tai suulliset ohjeet.

Tuloksissa miehet saivat tilastollisesti merkittävästi paremmat pisteet monissa suoraan navigaatioon liittyvissä tehtävissä.

Tulokset olivat yhdenmukaisia suuressa tutkittavien ryhmässä, jossa oli edustettuna erilaisia taloudellisia taustoja ja kulttuureja.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on kuitenkin uskottu, että miesten parempi navigaatio olisi kehittynyt jotenkin evoluution kautta: miehet metsästivät ja naiset keräsivät syötävää kodin lähettyvillä.

Tutkijat toivovat, että tulevissa tutkimuksissa keskityttäisiin enemmän kulttuurin ja sosiaalistamisen vaikutuksiin.

Katso myös: Tämä kaveri todistaa, että miehet osaavat todella keskittyä useampaan kuin yhteen asiaan kerrallaan

Tämä kaveri todistaa, että miehet osaavat todella keskittyä useampaan kuin yhteen asiaan kerrallaan 0:16
Mies laulaa, soittaa ukulelea ja pyörittää hulavannetta yksipyöräisellä ajaessaan.

Lue myös:

    Uusimmat