Mainos

Nyt se on vihdoin todistettu! Naiset ovat tutkitusti miehiä parempia multitaskaajia

Ruoanlaiton ja lasten vahtimisen ohella ehdit vielä vastata työpuheluunkin. Kuulostaako tutulta? Tuoreen tutkimuksen mukaan naiset todella ovat miehiä parempia asioiden yhtäaikaisessa hoitamisessa, kiitos naishormonien.

Tulos saatiin selville, kun sveitsiläiset tutkijat pyysivät 83 vapaaehtoista suorittamaan hankalan kielikokeen juoksumatolla kävelyn lomassa. Testissä kävi ilmi, että miehillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla oli selvästi vaikeuksia käyttää testin aikana oikeaa kättään osana liikettä, joka olisi puolestaan auttanut tasapainon löytämisessä.

Nuoremmilla naisilla ei sen sijaan ollut samankaltaisia vaikeuksia tehtävän suorittamisessa. Tutkijat uskovat, että syy tähän löytyy aivoihin vaikuttavasta naishormonista, joka saattaa auttaa naisia yhtäaikaisten tehtävien suorittamisessa.

Tutkimuksen havainnot ovat yleistettävissä

Vaihdevuosien jälkeiset vaikeudet selittyvät naishormonin määrällä. Myöhemmällä iällä naishormonin määrä aivoissa vähenee, jolloin myös taito suorittaa monia asioita yhtä aikaa laskee.

– Tiedämme, että vasen aivopuolisko on vastuussa sanallisista tehtävistä ja käden liikkeestä vastakkaisella puolella kehoa, kertoo tohtoriopiskelija Tim Killeen Balgristin yliopistollisesta sairaalasta.

– Miehillä ja vanhemmilla naisilla sanallinen tehtävä näytti kuormittavan vasenta aivopuoliskoa siinä määrin, että oikean käsivarren liike väheni, Killeen toteaa.

Killeenin mukaan tutkimus osoittaa myös, että nuoret naiset ovat vähemmän alttiita kävelyn ja puhumisen aikana ilmenneille häiriötekijöille.

Tutkimuksen havainnot eivät rajoitu ainoastaan kielellisiin tehtäviin ja kävelyyn, sillä ne ovat tutkijoiden mukaan yleistettävissä myös muihin yhtäaikaisten tehtävien hoitamiseen, kuten ajamiseen ja puhumiseen tai kävelyyn ja tekstiviestittelyyn.

Tutkimus julkaistiin 25.1.2017 Royal Society Open Science-sivustolla.

Lähde: Telegraph 

***

2:14

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.