Tutkimus: Syöpää sairastaville annettiin "taikasienten" sisältämää psilosybiinia – valtaosa kertoi masennuksen helpottavan

Yksikin annos niin sanottujen ”taikasienten” sisältämää psilosybiiniä voi lievittää pitkään syöpää sairastaneiden masennusta ja ahdistusta merkittävästi, kaksi uutta tutkimusta linjaa brittilehti The Guardianin mukaan.

Yhdysvalloissa New Yorkin ja Johns Hopkinsin yliopistoissa toteutettuihin kokeisiin osallistuneet vapaaehtoiset kertoivat saaneensa tutkimuksien aikana ”syvän merkityksellisiä ja hengellisiä kokemuksia”, jotka paransivat heidän elämänlaatuaan pysyvästi. Tutkijat ovat kuvailleet löydöksiä merkittäviksi. 

– Tämä on ennennäkemätöntä. Meillä ei ole mitään vastaavaa (hoitomuotoa), New Yorkin yliopiston tohtori Stephen Ross kommentoi tutkimustuloksia The Guardianille.

Noin 80 prosenttia tutkimuksiin osallistuneista ilmoitti vointinsa parantuneen joko kohtalaisesti tai merkittävästi yhden psilosybiiniannoksen ja hoitoa tukevan terapian jälkeen. The Guardian kertoo, että hoidon vaikutuksen on todettu kestävän parhaimmillaan jopa kahdeksan kuukauden ajan.

"Olin alusta lähtien skeptinen"

Tutkimuksia Johns Hopkinsin yliopistolla johtanut psykiatrian ja neurotieteiden professori Roland Griffiths totesi lehdelle yllättyneensä tuloksista.

– Olen syntynyt skeptikkona. Olin alusta lähtien skeptinen sen suhteen, että aine voisi johtaa pitkäaikaisiin muutoksiin.

Griffithsin mukaan tulokset puhuvat puolestaan, sillä syöpädiagnoosin saaneet joutuvat painimaan ihmisen olemassaolon syvimpien kysymysten kanssa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of Psychopharmacology –julkaisussa. Mukana on kymmenen alan johtavan tutkijan kommentit tutkimukseen liittyen. He kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että aihe ansaitsee jatkotutkimuksia.

”Taikasienet” sisältävät psilosybiiniä, joka aiheuttaa ihmiselimistössä hajotessaan voimakkaita aistiharhoja. Psilosybiinisienten vaikutukset muistuttavat joidenkin arvioiden mukaan muiden huumeiksi luokiteltujen psykedeelien, kuten LSD:n vaikutuksia.

Mahdollisuus hyödyntää psilosybiinisieniä psykiatrisessa hoidossa on kiinnostanut tutkijoita jo 1950-luvulta lähtien. Psykedeelien luokittelu huumeiksi on kuitenkin jarruttanut tutkijoiden mahdollisuuksia tarttua aiheeseen. 

Psilosybiinia sisältäviä sieniä löytyy myös Suomen luonnosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja