Tutkimus: Suomalaiset haluavat sisustaa vastenmielisesti?

Elätkö ahdistavassa ja sekavassa kodissa – ehkä oletkin luonut sellaisen tarkoituksellisesti! Tutkija Heidi Paavilainen ehdottaa, että yksi kodin käyttötarkoitus voisi olla ulkomaailmaa peilaava kakofonian ja mystiikan kokonaisuus. Mutta miksi?

Aalto-yliopiston tutkija Heidi Paavilainen sai selville muotoilun kotiutumista arkeen käsittelevää väitöskirjaa tehdessään, että kodin perinteisen eli turvallisen ja miellyttävän käyttötarkoituksen lisäksi osa suomalaisista haluaa elää stressaavassa mysteerissä, jopa hieman vastenmielisessä paikassa.

Ihmiset säilyttävät kodissaan hurjimmillaan vastenmieliseksi tai jopa pelottavaksi koettuja esineitä, koska haluavat pitää kiinni arvaamattomuudesta ja kontrolloimattomuudesta elämässään. Näistä esineistä voidaan kokea häpeää tai niiden olemassaoloa pyritään selittelemään kodissa vieraileville.

Paavilaisen mukaan ihmisten kodeista löytyy tällaisia esineitä, mutta ei hurjia määriä. Näiden esineiden avulla kodista luodaan alitajuisesti ympäröivää ulkomaailmaa jäljentävä hieman kakofoninen kokonaisuus, jotta ympäristöä ei koettaisi kodista poistuttaessa tai sinne palatessa liian ahdistavaksi.

– Moni koti, jossa kävin tutkimusta tehdessäni, olisi voinut olla sisustuslehden sivuilta, mutta asukkaat kommentoivat, että elämisten jälkien pitää näkyä. Kodissa pitää olla haastetta mielelle, Paavilainen selittää

Samaa mieltä on myös antiikkikauppias Jyrki Lammi.

– Se voi ahdistaa, jos koti on toipumistila – valkoinen ja puhdas kellunta-astia – verrattuna pelottavaan ulkomaailmaan, Lammi toteaa.

Moni hänen asiakkaistaan haluaa antiikin avulla luoda kodin, josta löytyy riskejä ja hankaluutta.

– Niin mieli pysyy viränä ulkomaailman stressaavuuden rinnalla. Tämäkin puoli kuuluu elämiseen ja asumiseen.

Lue myös:


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat