Tutkimus: Ruokavalio tärkeä vielä eläkeiässäkin – näin se vaikuttaa

Paljonko on 10 x 10 − 50? Jos tiedät, saisit napata tästä kaupasta mukaansa mitä vain 1:05
Paljonko on 10 x 10 − 50? Jos tiedät, saisit napata tästä kaupasta mukaasi ruokaa!

Ruokavaliolla on yhteys siihen, miten todennäköisesti iäkkäälle kehittyy fyysistä haurastumista.

Hyvä, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voi auttaa pysymään hyvässä kunnossa vielä eläkeiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ruokavaliolla on yhteys siihen, miten todennäköisesti iäkkäälle kehittyy fyysistä haurastumista.

Tutkimuksen havainnot perustuvat 72 000 naisen kaksikymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana ruokavaliota ja fyysistä toimintakykyä tarkasteltiin neljän vuoden välein. Kun tutkijat jakoivat naiset ryhmiin sen perusteella, miten terveellistä ruokavaliota he noudattivat, fyysisen toimintakyvyn havaittiin olevan sitä todennäköisemmin hyvä, mitä terveellisemmin nainen söi.

Ruokavaliolla monenlaisia vaikutuksia

Ruokavalio vaikutti muun muassa siihen, kuinka todennäköisesti osallistujalla oli uupumusta, huono kestävyyskunto, painonlaskua ja viisi tai useampia sairauksia.

Erityisesti vähäinen punaisen lihan ja teollisesti jalostettujen lihatuotteiden käyttö, vähäinen suolan saanti ja kohtuus alkoholin käytössä liittyivät parempaan kuntoon. Myös kasvisten ja terveellisten rasvojen suosiminen oli hyväksi, tulokset osoittivat.

Vaikuttaa fyysiseen toimintakykyyn

Tuloksiin on voinut ruokavalion lisäksi vaikuttaa muutkin seikat, mutta tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että ruokavalio vaikuttaa fyysiseen toimintakykyyn vielä eläkeiässäkin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat