Tutkimus vahvistaa: Ruokavaliolla huomattava vaikutus spermaan – syö näin

6:03
Miksi suomalaiset eivät hanki enää lapsia? Tutkimusprofessori Anna Rotkirch vieraili Huomenta Suomessa vuonna 2019.

Nuoren miehen ruokavaliolla voi olla huomattava vaikutus siemennesteen laatuun. Terveellistä ruokavaliota noudattavien siemenneste on tuoreen tutkimuksen mukaan parempilaatuista kuin epäterveellisesti syövien.

Tutkimukseen osallistui 2 900 tanskalaismiestä, joiden ruokavaliot ja siemennesteen laatu tutkittiin heidän ollessa keskimäärin 19-vuotiaita. Miehet jaettiin ryhmiin ruokavalioiden perusteella.

Kun tiedot ruokavalioista yhdistettiin tietoihin siemennesteen laadusta, parhaat tulokset saivat miehet, joiden ruokavaliossa oli paljon muun muassa kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä, kalaa ja kanaa, ja vähänlaisesti pikaruokaa, pizzaa, prosessoituja lihatuotteita ja sokeriherkkuja.

Heikkolaatuisin siemenneste oli miehillä, joiden ruokavaliossa oli paljon nykyisen länsimaisen ruokavalion huonoja piirteitä.

Löydökset saavat tukea aiemmista tutkimuksista

Ruokavalion lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, mutta samansuuntaisia havaintoja on saatu useissa tutkimuksissa aiemminkin.

Yhdessä tutkimustulokset viittaavat ruokavalion muutosten olevan yksi syy viime vuosikymmeninä havaittuun siemennesteen heikkenemiseen länsimaissa. Jos näin todella on, ruokavalion korjaaminen terveellisempään suuntaan voisi myös parantaa väestön hedelmällisyyttä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja