Tutkimus: Näin hiilihydraattien laatu ja määrä vaikuttavat verenpaineeseen

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Näyttääkö aamupalasi tältä? Ravintoneuvojalta täystyrmäys.

Hiilihydraattien laatu ja määrä voivat vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu kohonneeseen verenpaineeseen, tuore tutkimus vihjaa. Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Yli 12 000 kiinalaisaikuisen seurantatutkimuksessa sekä hyvin runsas että vähäinen hiilihydraattien käyttö liittyivät kohonneen verenpaineen riskiin. Samoin vähäinen hyvälaatuisten hiilihydraattien kuten kasvisten ja runsas ravitsemuksellisesti köyhien hiilihydraattien kuten valkoisen jauhon käyttö liittyivät suurentuneeseen riskiin.

Kiinalaisten havainnot tukevat aiempaa tutkimusnäyttöä, jonka perusteella kasvikset ja kasvispainotteinen ruokavalio auttavat verenpaineen hallinnassa. Ne myös viittaavat siihen, että verenpaineen kannalta suotuisinta on, jos hiilihydraatit muodostavat noin puolet energian saannista.

Kohonnutta verenpainetta potee puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Se on sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien riskitekijä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat