Tutkimus: Laihdutuskuurit sekoittavat ruokahalun pysyvästi?

Keksipakettia on ehkä helppo vastustaa laihdutuskuurilla ollessaan, mutta käykö houkutus ylivoimaiseksi, kun laihduttaminen loppuu?

Obesity-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset, jotka ovat kokeilleet laihduttamista, saattavat olla altistuneita ylensyömiselle.

Tutkijat näyttivät naisille kuvia maukkaista ruoista, kuten ranskalaisista, pizzasta, suklaakakusta ja jäätelöstä, ja kuvasivat heidän aivojaan. Palkitsemiseen liitetyt aivojen alueet olivat aktiivisempia niillä naisilla, jotka olivat aiemmin laihduttaneet kuin niillä naisilla, jotka laihduttivat parhaillaan.

Tutkimustulokset tarkoittavat sitä, että laihdutuskuuri voi vaikuttaa aivoihin pysyvästi jättäen ne roskaruokaa hamuavaan tilaan, vaikka olisitkin jo lopettanut kaloreiden kyttäämisen. Tämä korostunut herkkyys runsaskalorisille ruoille ei tutkijoiden mukaan liity siihen, kuinka nälkäinen olet. Se on kuin jatkuva herkutteluhimon tila, joka jatkuu, vaikka olisitkin juuri syönyt. Tämä voi selittää myös sitä, miksi useita kertoja laihdutuskuureja vetäneet loppujen lopuksi lihovat.

Tutkijat epäilevät, että parhaillaan laihduttavien aivoissa näkyisi samanlaisia tuloksia, jos he lopettaisivat painonpudotusprojektinsa. He kuitenkin onnistuvat peittämään herkutteluhalunsa aktiivisesti tarkkailemalla syömisiään.

Tuloksista voi päätellä sen, että sen sijaan, että vaihtelisi tiukan laihduttamisen ja normaalin syömisen välillä, tulisi omaksua sellainen terveellinen, koko loppuelämän ruokavalio, johon todella pystyy sitoutumaan.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja