Tutkijat ehdottavat tätä treeniä parhaaksi iäkkäille – kahdesti viikossa riittää

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08
Kuinka tehokasta liikuntaa bodypump on? Testasimme lämpökameran avulla.

Sekä kovatehoinen että kohtalaisesti kuormittava liikunta ovat hyväksi ikäihmisten terveydelle ja kunnon ylläpitämiselle. Tuoreiden tutkimusten mukaan erityisesti intervallitreeneillä on ikääntymistä hidastava vaikutus.

Mikä tahansa liikunta edistää terveyttä ja auttaa ylläpitämään toimintakykyä ihmisen ikääntyessä, mutta kovasykkeisellä treenillä näyttää olevan erityisen suotuisa vaikutus. Näin toteavat kaksi tuoretta norjalaistutkimusta, joista uutisoi Norwegian SciTech News.

Intervallitreeniä harrastaneet seitsemänkymppiset erityisen hyvässä kunnossa

Vuonna 2012 alkaneeseen Generation 100 -tutkimukseen osallistui 1567 norjalaista, joiden keski-ikä oli 73 vuotta. Suurin osa osallistujista oli terveitä, ja he olivat liikunnallisia jo tutkimuksen alussa.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, millaista liikuntaa he tulisivat tutkimuksen puitteissa harrastamaan. Ensimmäinen ryhmä teki kahdesti viikossa kovatehoista intervalliharjoittelua eli HIIT-treeniä. Toinen ryhmä teki kaksi kertaa viikossa kohtuullisesti kuormittavaa kestävyystreeniä 50 minuutin ajan. Kolmas kontrolliryhmä liikkui norjalaisten liikuntasuositusten mukaan.

Tutkijoiden mukaan HIIT-intervallitreenaajien psyykkinen ja fyysinen kunto olivat viisi vuotta tutkimuksen alkamisen jälkeen paremmat kuin kahden muun ryhmän osallistujien. Lisäksi HIIT-ryhmän osallistujista harvempi kuoli tutkimusjakson aikana, vaikka ero ei ollut tilastollisesti merkittävä. Tutkimus ilmestyi BMJ-tiedelehdessä.

Tuloksia tulkittaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että valtaosa tutkimuksen osallistujista oli jo aiemmin omaksunut liikunnallisen elämäntavan. Kaikki osallistujat pystyivät säilyttämään kuntotasonsa viiden vuoden ajan, vaikka yleensä kunto heikkenee seitsemänkymppisenä.

Tulosten perusteella liikunnan voi myös väittää pidentävän elinikää, sillä useimmista 70–77-vuotiaista norjalaisista 90 prosenttia on viiden vuoden päässä elossa. Tämän ikäisistä tutkimukseen osallistuneista elossa oli 95 prosenttia.

HIIT-treenille vahvistusta toisesta tutkimuksesta

Toisessa hiljattain ilmestyneessä norjalaistutkimuksessa, johon osallistui 1500 tervettä naista ja miestä, huomattiin säännöllisen korkeasykkeisen liikunnan pienentävän ikääntymisen vaikutusta kuntoon. Mitä parempi kunto ihmisellä oli, sitä vähemmän hänellä oli elintapasairauksiin liittyviä riskitekijöitä, kuten kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia, vyötärölihavuutta sekä korkeaa sydämen leposykettä.

HIIT-treenin on aiemmin todettu kohottavan tehokkaasti kuntoa, lisäävän kehon insuliiniherkkyyttä sekä parantavan terveen sydämen aineenvaihduntaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat