Tutkimus: Eturauhassyöpään käytetty hoitomuoto lisää dementiariskiä – hyödyt ja haitat punnittava tarkkaan

Vakavasti sairaat miehet puhuvat vertaistuen arvokkuudesta 1:17
Keijo ja Pentti sairastavat eturauhassyöpää. Ersyn tarjoama vertaistuki on auttanut molempia miehiä sairautensa kanssa.

Tuore laaja yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että niin sanottuun ADT-hoitoon (Androgen Deprivation Therapy) liittyy kohonnut riski sairastua muistisairauksiin, kertoo muiden muassa uutistoimisto Reuters.

Pennsylvanian yliopiston tutkimukseen osallistui lähes 155 000 miestä, joilla oli eturauhassyöpä. Osallistujia seurattiin vähintään kymmenen vuoden ajan. Syövän hoitoon käytetyt, hormonitasoja laskevat ADT-hoidot näyttivät lisäävän dementian todennäköisyyttä tuona aikana.

ADT-hoitoja saaneilla miehillä oli tutkijoiden mukaan keskimäärin 20 prosenttia suurempi riski saada dementiadiagnoosi ja 14 prosenttia suurempi riski saada Alzheimer-diagnoosi seuraavan kymmenen vuoden aikana kuin ADT-hoitoa saamattomilla miehillä. Riski muistisairauksiin kohosi sitä mukaa, mitä enemmän ADT-hoitoja sai.

Hyödyt ja haitat punnittava lääkärin kanssa

Tulokset vihjaavat, että kaikille eturauhassyöpäpotilaille ADT-hoidot eivät ole paras mahdollinen ratkaisu. Hoidon mahdolliset hyödyt ja haitat pitää punnita lääkärin kanssa.

ADT-hoidot pienentävät testosteronitasoja, minkä tarkoituksena on ehkäistä syöpäsolujen kasvamista. Tutkijoiden mukaan syy ADT-hoitojen ja muistisairauksien yhteyteen on epäselvä, mutta lääkäreiden olisi syytä keskustella asiasta erityisesti nuorempien eturauhassyöpäpotilaiden kanssa, joiden ennuste on hyvä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat